Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Waarom je je telefoon beter niet op het toilet moet gebruiken: Advies van een medisch expert!

telefoon op toilet
Beeld: Pexels

Blader je graag door je feed op je telefoon terwijl je op het toilet zit? Je bent niet de enige. Statistieken van YouGov tonen aan dat 57 procent van de mensen toegeeft hun telefoon op het toilet te gebruiken – maar één arts heeft een waarschuwing gegeven over het gebruik van je telefoon op de troon.

Een schokkende onthulling

Vele van ons geven toe dat we onze smartphone meenemen naar het toilet, zelfs als we niet willen toegeven dat we WhatsApp controleren terwijl we onze behoefte doen. Ten eerste kost het op het toilet zitten en volledig opgaan in eindeloos scrollen op je telefoon onvermijdelijk meer tijd dan het doen van je behoefte en het van het toilet afstappen, wat extra druk op je anus legt en aambeien kan veroorzaken.

Colorectaal chirurg dr. Karen Zaghiyan vertelde aan Healthline: ‘Aambeien zijn een verzameling van aderen binnen en buiten de anus. Iedereen heeft aambeien. We worden ermee geboren’. Dus waar ligt het probleem?

Hij vervolgde: ‘Het zitten en persen terwijl je scrolt kan ervoor zorgen dat de aambeien zich vullen met bloed, wat symptomen kan veroorzaken zoals pijn, zwelling of bloeding’. Hoewel er nog geen empirisch bewijs voor is, is er een lopend klinisch onderzoek en zijn artsen vrij overtuigd.

telefoon op toilet
Beeld: Pexels

Bacteriën…

Als je je telefoon meeneemt naar het toilet, besmet je deze met bacteriën uit de badkamer en zul je er waarschijnlijk na het verlaten van het toilet aan raken, waardoor de ziektekiemen op je handen worden overgedragen. Een behoorlijk schokkende, maar niet verrassende studie uit 2017 onthulde dat de mobiele telefoons van middelbare scholieren E. coli en andere microben kunnen herbergen die je ernstig ziek kunnen maken.

Volgens de NHS kan deze bacterie diarree, buikkrampen en af en toe koorts veroorzaken, waarbij ongeveer de helft van de mensen last heeft van bloederige diarree. Het was verantwoordelijk voor 5500 sterfgevallen van NHS-patiënten in het financiële jaar 2015/2016.

Om dat in perspectief te plaatsen: met slechts 1 op de 20 van ons die onze smartphone eens in de zes maanden of minder schoonmaakt, zijn smartphones letterlijk viezer dan het toiletbril of de spoelknop (en die houd je waarschijnlijk niet regelmatig tegen je gezicht). Dr. Marcos Del Rosario, een uroloog bij Clinic CERACOM in Campeche, Mexico, vertelde aan Healthline dat handen wassen essentieel is: “Volwassenen weten nog steeds niet hoe ze hun handen moeten wassen. Ik zie het constant in openbare toiletten.” Dus afgezien van het houden van een pauze met je smartphone op het toilet, wat kun je doen om het risico- en het niveau van bacteriën – te verminderen?

telefoon op toilet
Beeld: Pexels

Waarom handen wassen essentieel is.

Dr. Zaghiyan adviseert om alleen op de troon te zitten zolang de daadwerkelijke behoefte duurt. Als er na een paar minuten op het toilet geen stoelgang is, forceer het dan niet. Sta in plaats daarvan op en ga iets anders doen. Wanneer je opnieuw de aandrang voelt, kun je terugkeren naar het toilet’, zegt ze. De ideale tijd om op het toilet door te brengen is één tot 15 minuten – alles langer kan wijzen op obstipatieproblemen. Probeer een timer in te stellen als je de neiging hebt om te blijven hangen.

De NHS zegt dat je alcoholhoudende handdesinfectiemiddelen kunt gebruiken als er geen zeep en water beschikbaar is. En als je gewoon te gehecht bent aan je telefoon om hem neer te leggen? Zorg er dan voor dat de toiletbril naar beneden is als je doorspoelt. Dr. Del Rosario legt uit: ‘Bij elke spoeling vliegen fecale deeltjes de lucht in en landen op je telefoon’. Dus zorg er gewoon voor dat je je telefoon afveegt met een antibacterieel doekje.

Check ook: Bedrijf zoekt advies: werknemer zit één volledige dag per week op het toilet

Bron: LADbible

You May Also Like