Life

Wetenschappers verklaren waarom je een hekel hebt aan je eigen stem

Beeld: Pexels Andrea Piacquadio

Heb je je ooit afgevraagd waarom je eigen stem op opnames zo anders klinkt? Je bent zeker niet de enige die het eigen stemgeluid vreemd vindt klinken. Gelukkig is er een wetenschappelijke uitleg voor dit universele fenomeen. Dit is de fascinerende reden waarom onze eigen stem ons soms zo vreemd in de oren klinkt. Het is een mix van fysiologie, psychologie, en een beetje audio-magie.

De wetenschap van hoe je je eigen stem hoort

Wanneer we spreken, hoort iedereen onze eigen stem voornamelijk via luchtgeleiding. Echter, wat wij zelf horen, is een combinatie van luchtgeleiding en botgeleiding. Dit zorgt ervoor dat onze stem voor onszelf lager en voller klinkt dan hij in werkelijkheid is. Botgeleiding draagt lagere frequenties effectiever over, wat ons eigen gehoor een rijkere klank geeft.

Beld: Pexels Karolina

De ontdekking op opname

Een opname speelt alleen de luchtgeleiding terug, zonder de botgeleiding die we gewend zijn. Hierdoor lijkt onze eigen stem hoger en minder vol dan we verwachten, wat vaak leidt tot een gevoel van onbehagen. Dit kan verklaren waarom zoveel mensen schrikken wanneer ze hun opgenomen stem voor het eerst horen.

Objectiviteit en zelfperceptie

Het is opvallend dat mensen hun eigen stem positiever beoordelen als ze niet weten dat het de hunne is. Dit suggereert dat onze reactie meer psychologisch is dan gebaseerd op het daadwerkelijke geluid. We zijn vaak onze eigen ergste criticus, vooral als het gaat om persoonlijke eigenschappen zoals onze stem.

Beeld: Pexels Karolina

Omarm je unieke geluid

Onthoud dat terwijl je misschien kritisch bent over hoe je klinkt, anderen je eigen stem gewoon accepteren zoals die is. Jouw stem is een integraal onderdeel van wie je bent. Het unieke timbre en de toon van je stem vormen een essentieel onderdeel van je persoonlijke identiteit. Dus de volgende keer dat je jezelf hoort op een opname, probeer dan wat vriendelijker te zijn voor jezelf. Jouw stem is perfect zoals hij is, en wat je hoort in opnames is slechts een deel van het verhaal. Het waarderen van je eigen geluid kan een stap zijn naar het waarderen van jezelf als geheel.

Door deze wetenschappelijke inzichten te begrijpen, kun je hopelijk met een nieuwe waardering en minder kritiek luisteren naar je eigen stem. Dit kan je helpen om jezelf meer te accepteren en comfortabeler te voelen, zowel in je persoonlijke als professionele communicatie.

Check ook:

Copyright © 2022 SGXL Alle rechten voorbehouden

Mobiele versie afsluiten