Life

Vrouw beweert abrosexual te zijn: ‘Ene dag een man, andere dag een vrouw of juist helemaal niets’

Beeld: Facebook

Heb je ooit gehoord van de term ‘abrosexual’? Nee? Geen zorgen, je bent niet de enige. Abrosexualiteit is een relatief nieuwe term die verwijst naar mensen wier seksuele identiteit fluctueert en verandert. Klinkt interessant, toch? In 2020 kwam journaliste Emma Flint naar buiten met haar eigen abrosexualiteit, en ze werd geconfronteerd met vrienden die het simpelweg “niet echt” vonden klinken. Maar laten we dieper in deze term duiken en ontdekken waarom het zoveel meer is dan een trend.

Wat betekent abrosexual?

Abrosexual betekent simpelweg dat iemands seksuele identiteit kan wisselen. Je kunt het zien als een soort van seksuele vloeibaarheid, waarbij iemand zich op het ene moment bijvoorbeeld aangetrokken voelt tot een bepaald geslacht, en dat dit op een ander moment kan veranderen. Emma Flint beschrijft hoe zij de term pas leerde kennen toen ze al 30 was, en sindsdien probeert ze anderen hierover te informeren. Voor veel mensen is dit concept nieuw, maar zoals met veel termen binnen de LGBTQ+ gemeenschap, is het belangrijk om open te staan voor verandering en respectvol te luisteren.

Waarom weten we hier zo weinig van?

Volgens Emma en andere abrosexualen, ligt het probleem vaak bij de maatschappij. In de jaren ‘90 werd alles behalve hetero, homo of lesbisch vaak gezien als “niet echt”. Termen zoals abrosexualiteit ontstonden pas later en zijn nog niet helemaal ingeburgerd. Dictionary.com vermeldt zelfs dat het begrip pas in 2013 echt opdook. Het heeft tijd nodig voordat deze termen algemeen bekend worden en deel gaan uitmaken van het dagelijkse taalgebruik.

Beeld: Pexels FransA

Educatie is de sleutel tot begrip

Emma hoopt dat termen zoals abrosexual snel meer geaccepteerd worden. Voor haar is educatie de sleutel: mensen leren over verschillende identiteiten helpt onwetendheid en misverstanden te verminderen. Ze pleit ervoor dat we onze horizon verbreden en openstaan voor het onbekende, want alleen zo kan begrip en acceptatie groeien.

Meer begrip, minder oordelen

Abrosexualiteit mag dan voor velen nieuw zijn, maar dat maakt het niet minder echt. We leven in een tijd waarin kennis over seksuele en genderidentiteiten groeit. Dus, volgende keer dat je iets nieuws hoort, vraag je dan af: hoe kan ik dit beter begrijpen in plaats van het meteen af te wijzen?

Check ook:

Copyright © 2022 SGXL Alle rechten voorbehouden

Mobiele versie afsluiten