Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Vegan-influencer sterft door uitputting en uithongering na fruitdieet

vegan influencer

Een ‘vegan influencer’ is gestorven aan uitputting en uithongering na een dieet waarin ze uitsluitend rauw exotisch fruit at. Zhanna Samsonova woonde in Zuidoost-Azië en at de afgelopen vijf jaar uitsluitend een rauw veganistisch dieet, bestaande uit fruit, zonnebloempittenkiemen, fruit smoothies en sappen.

Zorgwekkend

Haar vrienden zeiden dat haar eetgewoonten in de laatste paar maanden van haar leven zorgwekkend restrictief waren geworden, en ze overleed op 21 juli aan een “cholera-achtige infectie” verergerd door “uitputting van het lichaam door een veganistisch dieet”, zo vertelde haar moeder Vera Samsonova aan de Russische krant Vechernyaya Kazan. Toen Zhanna haar restrictieve eetregime beschreef, zei ze: “Ik zie mijn lichaam en geest elke dag veranderen. Ik hou van mijn nieuwe zelf en ga nooit terug naar de gewoonten die ik vroeger had. Ik eet eenvoudig voedsel, hoewel ik veel ervaring heb als rauw voedsel chef-kok. Ik hou ervan om mijn eigen recepten te maken en mensen te inspireren om gezonder te eten.”

Vegan-influencer
Beeld: Pexels

“Uitgeput”

In een gesprek met Newsflash zei een anonieme vriend van Zhanna dat ze haar een paar maanden geleden in Sri Lanka zagen en dat ze er “uitgeput” uitzag. “Ze hebben haar naar huis gestuurd om behandeling te zoeken. Echter, ze liep weer weg. Toen ik haar in Phuket zag, was ik geschokt. Ik woonde een verdieping boven haar en elke dag vreesde ik om haar levenloze lichaam ’s ochtends te vinden. Ik heb haar overtuigd om behandeling te zoeken, maar ze heeft het niet gehaald”, zegt hij. 

Doodsoorzaak onbekend

Ondanks mogelijke nadelen van Samsonova’s dieet, weigerden veel van haar toegewijde volgers te geloven dat haar eetkeuzes tot haar dood hebben geleid, in plaats daarvan beweren ze dat ze gedood was door chemicaliën in het fruit dat ze at. De officiële doodsoorzaak van Zhanna is nog niet vastgesteld omdat haar familie haar lichaam terug naar Rusland probeert te krijgen. 

Voordelen en nadelen

Een rauw voedseldieet kan meerdere gezondheidsvoordelen hebben, waaronder gewichtsverlies, verbeterde hartgezondheid en een lager risico op diabetes, als het in evenwicht wordt gegeten, maar er zijn ook nadelen aan een uitsluitend rauw dieet volgens Healthline. Deze omvatten tekorten aan calcium en vitamine D, die nodig zijn voor sterke botten. Dit kan leiden tot een daling van B12-niveaus, wat kan resulteren in bloedarmoede, schade aan het zenuwstelsel, onvruchtbaarheid en, enigszins tegenstrijdig, hartziekten. Een onderzoek dat eerder deze maand werd gepubliceerd in het Journal of Nutrition ontdekte dat 100% van de deelnemers aan een rauw veganistisch dieet minder dan de aanbevolen 2,4 mcg vitamine B12 per dag binnenkreeg.

Check ook: Nederlandse vegan-activisten wreed aangepakt tijdens Portugees stierengevecht

Bron: 9gag.com

Beeld: Pexels & YouTube

You May Also Like