Ah, het moderne leven vol technologische snufjes en gemakken. Waar zouden we zijn zonder de pracht van instant messaging zoals WhatsApp? Waarschijnlijk ergens waar mensen nog gewoon face-to-face praten. Maar niet in dit verhaal. Hier wordt WhatsApp het toneel waar een vader en een slimme WhatsApp-fraudeur elkaar treffen. De WhatsApp–fraudeur dacht een makkelijk doelwit gevonden te hebben, maar hij vergiste zich deerlijk.
Bericht van zoon
Op een doorsnee ochtend ontving “Pap” een bericht van iemand die beweerde zijn zoon te zijn. “Pap met mij mijn telefoon is gevallen dit is mijn tijdelijke nummer tot mijn oude telefoon gemaakt is, sla deze even op goed,” typte de vermeende zoon. Onze alerte vader, laten we hem Henk noemen, had echter zijn twijfels. Misschien rook hij onraad, of misschien was het gewoon zijn ochtendkoffie.
Spel met WhatsApp-fraudeur
Henk, wijs en ervaren met de streken van het internet, besloot mee te spelen. “Oké jongen, dank je. Gaat het een hoop geld kosten?” vroeg hij, de rol van bezorgde vader spelend. De WhatsApp-fraudeur, gedreven door de gedachte aan snel geld, speelde het spel mee en begon een verhaal over reparatiekosten.
Verzonnen verhaal
Wat de WhatsApp-fraudeur niet wist, was dat Henk’s echte zoon zijn telefoon altijd goed beschermt met een stevig hoesje en nooit zomaar om geld zou vragen. Terwijl de WhatsApp-fraudeur doorging met zijn verzonnen verhaal, bereidde Henk zijn volgende stap voor.
Geld storten vanuit buitenland
“Pap, even wat anders, weet je toevallig waar ik geld kan storten vanuit het buitenland?” probeerde de WhatsApp-fraudeur, denkend aan het geld dat hij wilde aftroggelen. Henk, amper zijn lachen in bedwang houdend, besloot dat het tijd was om het spel te beëindigen.
Smoesjes over verloren creditcard
“Ja, bij de Rabobank kun je dat binnen doen, maar waarom heb je plots geld nodig voor iets dat ik moet betalen?” Henk confronteerde de WhatsApp-fraudeur met een reeks logische vragen die deze niet kon beantwoorden. De WhatsApp-fraudeur probeerde nog wanhopig zijn verhaal te redden met smoesjes over een verloren creditcard en een leeg trustfonds, maar Henk had genoeg gehoord.
Een poging tot oplichting
Met de kalmte van een ervaren wijze legde Henk uit dat hij doorhad dat dit een poging tot oplichting was. “Goede poging, maar je hebt de verkeerde uitgekozen,” zei hij terwijl hij het gesprek afsloot en de WhatsApp-fraudeur blokkeerde. Hij informeerde de politie en ging vervolgens rustig verder met zijn dag.
Belangrijke lessen om te leren
Wat kunnen we hieruit leren? Ten eerste, dat fraudeurs misschien hun methodes moeten herzien. Ten tweede, dat gezond verstand en een goede beschermhoes voor je telefoon veel problemen kunnen voorkomen. En ten derde, probeer nooit Henk op te lichten; hij is niet alleen een zorgzame vader, maar ook iemand die niet makkelijk voor de gek te houden is.
Check ook:
Whatsapp-oplichter rekent zich al rijk maar krijgt keihard deksel op zijn neus