Connect with us

Hi, what are you looking for?

Films & Series

Tussen Kunst en Kitsch: ‘Kapot bord’ heeft verrassend hoge waarde

Tussen Kunst en Kitsch
Beeld: YouTube

Maandagavond verscheen de eigenaar van een kapotte Delfts blauwe schotel, die ergens in Nederland op zolder in een doos stond, in het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. Het programma werd opgenomen in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Tot grote verrassing van de eigenaar bleek het bord een fortuin waard te zijn.

Uit nalatenschap

Het is werkelijk verbazingwekkend dat de man nog steeds de schotel niet heeft weggedaan, gezien de omstandigheden.”Ik verzamel zelf een beetje, maar dit beeld komt uit een nalatenschap. Zo’n dertig geleden is het beeld bij mij gekomen. Ik wist eerst niet wat ik met de schotel moest, dus toen heb ik hem maar geruild met vrienden. Jaren later kwam ik bij mensen thuis om een aantal Delftse borden te kopen en daar zat dit exemplaar opnieuw bij”, aldus hij. De man heeft geen geschikte plek in zijn woonkamer of keuken om het beeld neer te zetten. ”Ik heb er geen ruimte voor, dus het zit in een doos. Ik ga thuis toch ook geen kapot bord neerzetten? Dan is het wel heel slecht met mij gesteld.”

Tussen Kunst en Kitsch
Beeld: YouTube

Andere kijk

Taxateur Robert Aronson heeft een compleet andere kijk op de situatie en is enorm enthousiast over het ‘kapotte bord’. “Jongens, dit is de Rembrandt onder het Delfts aardewerk. Dit is zo ongelofelijk zeldzaam, met een zo’n ongelofelijke verfijning.” Op de vraag of het ooit is voorgekomen dat hij zoiets bijzonders heeft gezien in het televisieprogramma, zegt hij: “Nee, echt nog nooit. Dit is een droom die uitkomt!” De kunstexpert beweert dat het beeld rond 1670 is vervaardigd door Jacob Wemmersz. Hoppesteyn. “Er is maar weinig over die man bekend. We hebben jaren geleden een telling gemaakt. We kwamen toen aan 44 gemerkte stukken, maar daar zat deze schotel niet bij. Er zwerven er ongetwijfeld nog ergens wat rond, maar ik vermoed dat er over de hele wereld hooguit 50 gemerkte stukken Delfts aardewerk van hem zijn.”

Tussen Kunst en Kitsch
Beeld: YouTube

De waarde

Volgens Aronson maakt de zeldzaamheid van het beeld het niet uit dat het beschadigd is. “Het is net zoiets dat als je een Rembrandt ontdekt en zegt ‘er zit een vlekje op’. Ja, dat vlekje zie je niet meer, het is een Rembrandt die je ontdekt. Dat is eigenlijk hier ook het geval.” Hij is van mening dat de scheuren te herstellen zijn. “Ik zou een museumrestauratie laten uitvoeren. Aan de achterkant zie je de breuklijnen dan nog steeds goed, maar aan de voorkant wordt het dan onzichtbaar gemaakt. Dan heb je een prachtig plaatje met een geweldige geschiedenis.” Uiteindelijk werden maar liefst 1.749.000 kijkers op de hoogte gebracht van de werkelijke waarde van het bord, dat ergens in Nederland in een doos ligt. “Zelfs in deze situatie durf ik met droge oren te beweren dat de schotel 30.000 euro waard is.” De eigenaar zelf is duidelijk verrast, dat is overduidelijk. “Dit had ik nooit verwacht. Wat veel geld!”

Check ook: Kunstenaar toont hoe bekende cartoonfiguren er in het echt uit zouden zien

Bron: gelderlander.nl

Beeld: YouTube

You May Also Like