Life

Zo eng zag de strenge winter van ’78/’79 eruit met zwaarste sneeuwstorm van de 20e eeuw

Beeld: YouTube Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid

Stelt u zich eens voor: een land gehuld in een ongekend winterkleed, waar de natuur haar kracht toont met vrieskou en sneeuwstormen. Dit was Nederland in de winter van ’78/’79, een periode die in ons collectief geheugen gegrift staat, want we hadden een hele strenge winter. Laten we samen een duik nemen in deze historisch koude maanden, waarbij de sneeuw het dagelijks leven niet alleen hinderde maar ook iets magisch bracht. Bereid je voor op een reis door een winterse wereld die Nederland 45 jaar geleden tot stilstand bracht.

De strenge winter van ’78/’79

Toen december 1978 aanbrak, wist niemand in Nederland dat ze aan de vooravond stonden van een strenge winter. De maand begon onvoorspelbaar, met een mix van zachte dagen en lichte vorst. Maar na de 8e december, toen een lagedrukgebied ons land passeerde, werden we verrast door een plotse omslag. Dit was het begin van een reeks weersveranderingen die ons uiteindelijk in de greep van koning winter zou brengen.

Beeld: YouTube Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid

Het Begin van de Vriesperiode

Rond de kerstperiode was er een korte dooi, maar de kou liet zich niet lang op zich wachten. Op 26 december kwam een koudefront vanuit het noorden, dat al snel heel Scandinavië in zijn greep hield. Weerman Jan Pelleboer, bekend om zijn treffende weerpraatjes, waarschuwde toen al: de strenge winter loerde om de hoek, klaar om ons land in een ijzige omhelzing te nemen. En hij kreeg gelijk. De laatste dagen van december brachten een koudegolf die Nederland zou veranderen in een winterwonderland.

De Sneeuwstorm van 30 December

De echte wending van de strenge winter kwam op 30 december. Sneeuwstormen raasden over het noorden van Duitsland en Denemarken, en de kou trok over Nederland. Wat begon als een normale winterdag, veranderde snel in een scenario dat rechtstreeks uit een kerstfilm leek te komen. Sneeuwduinen van metershoog en temperaturen die diep onder nul zakten, markeerden het begin van een onvergetelijke winter.

Oudejaarsdag en Nieuwjaar

Oudejaarsdag 1978 en nieuwjaarsdag 1979 zijn dagen die in de annalen van de Nederlandse weergeschiedenis staan gegrift. Het kwik daalde tot bittere diepten van -13.2 graden in De Bilt, en sneeuwduinen blokkeerden wegen en paden. De jaarwisseling was niet alleen een feest van tijd, maar ook van overleven in de ijzige kou. Begin januari werd Nederland getroffen door een ‘polar low’, een zeldzaam fenomeen dat zorgde voor zware sneeuwval, onweersbuien en een ontwrichting van het dagelijks leven. Dit was een unieke situatie waarbij een klein maar krachtig lagedrukgebied ons land in zijn greep hield, en liet zien hoe onvoorspelbaar de natuur kan zijn.

De Aanhoudende Kou in de strenge winter

Na deze extreme weersomstandigheden bleef de kou aanhouden. Nachten waarin de temperatuur daalde tot -20 graden waren geen uitzondering. Deze aanhoudende koude periode had een grote impact op het dagelijks leven, van bevroren waterleidingen tot schaatsen op straat. Pas tegen eind februari begon de greep van de strenge winter te verslappen. Maar net toen iedereen dacht dat de lente in aantocht was, verraste maart ons met nog een staartje winter, inclusief sneeuw en koude wind. Het was een passend einde aan een winter die ons land in zijn ban hield.

Einde verhaal van de strenge winter

Zo eindigt ons verhaal over de legendarische strenge winter van 1978-1979, een periode die Nederland transformeerde in een sprookjesachtige, maar ook uitdagende ijswereld. Het was een tijd van uitersten, van sneeuwduinen en ijskoude nachten, maar ook van saamhorigheid en onvergetelijke momenten. Een strenge winter die laat zien hoe weer en natuur ons kunnen verrassen en uitdagen. Laten we deze koude, maar hartverwarmende herinneringen koesteren als een uniek stukje Nederlandse geschiedenis. En onthoud: zelfs de strengste winter maakt uiteindelijk

Check ook: NASA WAARSCHUWT: MOGELIJK STRENGSTE WINTER VAN DE EEUW OP KOMST!

Copyright © 2022 SGXL Alle rechten voorbehouden

Mobiele versie afsluiten