Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Spanje introduceert maandelijks 3 dagen menstruatieverlof voor vrouwen

Spanje menstruatieverlof

Vrouwen die last hebben van hevige menstruatiepijn zouden elke maand tot drie dagen vrij kunnen nemen van hun werk vanwege een maatregel die volgende week door de Spaanse regering wordt goedgekeurd.

Nieuwe maatregel

De Spaanse regering zal naar verwachting de maatregel goedkeuren als onderdeel van het hervormingsplan voor reproductieve gezondheid en abortusrechten, aldus de krant El Pais.

Als het wordt goedgekeurd, zou Spanje het eerste land in Europa worden waar vrouwen meerdere dagen menstruatieverlof van de werkplek mogen opnemen. Verschillende landen in Azië – waaronder Japan, Zuid-Korea en Taiwan – bieden al soortgelijk verlof aan.

Medisch begeleid verlof

De krant meldt dat dit ‘medisch begeleid verlof’ zelfs verlengd zou kunnen worden tot vijf dagen voor vrouwen met invaliderende menstruaties die last hebben van hevige krampen, misselijkheid, duizeligheid en braken.

Eerdere studies schatten dat 60% tot 90% van de jonge vrouwen wereldwijd last heeft van ernstige menstruatiepijn, volgens het International Journal of Environmental Research and Public Health.

Pexels Karolina Grabowska

We moeten duidelijk te maken wat een pijnlijke menstruatie is

De staatssecretaris voor Gelijkheid en tegen Gendergeweld, Ángela Rodríguez, vertelde de krant El Periodico:

“Het is belangrijk om duidelijk te maken wat een pijnlijke menstruatie is, we hebben het niet over een licht ongemak, maar over ernstige symptomen zoals diarree, hevige hoofdpijn, koorts.

De maatregel zou ook de btw op producten voor vrouwelijke hygiëne in winkels verlagen en menstruatieproducten gratis beschikbaar maken in scholen en onderwijscentra.”

Volgens El Pais zou menstruatiegezondheid onderdeel worden van het recht op gezondheid van Spanjaarden en wordt bepaald dat “stereotypen en mythes over menstruatie die nog steeds bestaan en die het leven van vrouwen belemmeren, zullen worden bestreden.”

Rodríguez zei:

De rechten met betrekking tot menstruatie gezondheid zijn nooit besproken en de gegevens zijn huiveringwekkend. Een op de vier vrouwen kan om financiële redenen niet kiezen welke producten voor vrouwelijke hygiëne ze wil kopen. Daarom stellen we voor dat ze gratis kunnen worden afgegeven in educatieve en sociale centra.

Beeld: Pexels

You May Also Like