Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Spaans dorp Salto de Castro te koop voor € 260.000

Salto de Castro staat sinds 1989 leeg en wordt bedreigd met sloop, tenzij er een koper wordt gevonden. Op een Spaanse heuvel, met uitzicht op de Castro-dam en de rivier de Douro, ligt het dorp Salto de Castro. De 44 woningen, het hotel en de kerk staan ​​al meer dan drie decennia leeg. De hele stad is te koop voor € 260.000.

Salto de Castro

Salto de Castro ligt in het noordwesten van Spanje op de grens met Portugal, in het natuurpark Arribes del Duero. Het werd in de jaren vijftig gebouwd door het elektriciteitsbedrijf Iberduero om gezinnen te huisvesten van de arbeiders die het nabijgelegen stuwmeer bouwden. Maar met de toenemende mechanisering waardoor werknemers langzaam maar zeker hun baan kwijtraakten, werd het in 1989 verlaten.

Volgens de lijst beslaat de “magnifieke stad” 6.600 vierkante meter en omvat 44 woningen, een bar, kerk, school en hotel. Er is ook een kazerne die vroeger de burgerwacht huisvestte, een zwembad, een sportterrein en de mogelijkheid om een ​​deel van het stuwmeer om te vormen tot een toeristische bootdienst. Toch hebben jaren van verwaarlozing hun tol geëist van het dorp. De gebouwen zijn beklad met graffiti, ramen en deuren zijn verwijderd en de inhoud is geplunderd. In 2012 werden drie mensen gearresteerd voor het stelen van kabels uit de kazerne, meldden lokale nieuwsuitzendingen.

De huidige eigenaar verkoopt met pijn in zijn hart

De huidige eigenaren van de stad, een familie uit Galicië, kochten het in de jaren 2000, met de bedoeling het toeristische potentieel te benutten en er een hotelresort van te maken. Na de recessie in 2008 werden die plannen echter verstoord.

“De eigenaar had de droom om hier een hotel te hebben, maar het werd allemaal in de wacht gezet”, zegt Ronnie Rodríguez van Royal Invest, het bedrijf dat de eigenaar vertegenwoordigt.

De heer Rodríguez vertelde de BBC dat de eigenaar “nog steeds graag zou willen dat het project uitkomt”, maar dat de erfgenamen van de eigenaar, nu in de 80, proberen het pand namens hem te verkopen.

Op de website van Idealista, waar Salto de Castro te koop staat, schreef de eigenaar: “Ik verkoop omdat ik een stadsbewoner ben en het onderhoud niet kan volhouden.

Volgens Idealista zou het dorp een investering van € 2 miljoen (£ 1,75 miljoen) nodig hebben om weer werkbaar te worden.

Sinds hij deze week op de lijst is geplaatst, beweerde de heer Rodriguez dat 300 mensen belangstelling hebben getoond om de nederzetting te kopen, met vragen uit Rusland, Frankrijk, België en het VK.

De universiteit daarentegen zou er graag een campus willen vestigen, omdat het een belangrijk natuur- en biosfeerreservaat is.

Geïnteresseerd? Dan moet je snel handelen.

Bron: Curioctopus
Beeld: Youtube

You May Also Like