Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Robots gaan in de komende jaren 40% van de huishoudelijke taken overnemen

Robots huishoudelijke taken
Beeld: Pexels

Bereid je voor op wat meer vrije tijd. Ongeveer 39 procent van de tijd die u gewoonlijk besteedt aan huishoudelijke taken zal in de komende jaren waarschijnlijk op de takenlijst van een robot komen te staan, volgens de voorspellingen van een groep deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie uit het Verenigd Koninkrijk en Japan. Het onderzoeksteam, onder leiding van Ekaterina Hertog van de Universiteit van Oxford, zegt dat AI in de komende tien jaar kan helpen bij het overnemen van veel van de onbetaalde huishoudelijke taken die nu zoveel minuten en uren van onze dagen opslokken.

Onderzoek

Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen in het Verenigd Koninkrijk tussen 15 en 64 jaar oud gewoonlijk ongeveer 43 procent van hun werk- en studietijd besteden aan onbetaalde huishoudelijke taken. Dit omvat huishoudelijk werk zoals koken en schoonmaken, kinder- of ouderenzorg, en al het andere dat een betaalde kracht theoretisch kan doen, of dat iemand kan vervangen door marktgoederen. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk besteden mannen van werkende leeftijd ongeveer half zoveel tijd aan dergelijke taken als vrouwen van werkende leeftijd. Japanse mannen besteden nog minder tijd aan huishoudelijke taken (slechts 18% in vergelijking met Japanse vrouwen).

Beeld: Unsplash

Weinig studies

Er zijn echter maar weinig studies die automatisering in relatie tot onbetaald huishoudelijk werk hebben geanalyseerd, of hoe de voorspellingen over automatisering verschillen tussen verschillende AI-deskundigen. Daarom hebben de auteurs van de studie 29 mannelijke en vrouwelijke AI-deskundigen uit het Verenigd Koninkrijk en 36 deskundigen uit Japan geraadpleegd. De groep moest voorspellen hoe “automatiseerbaar” 17 verschillende huishoudelijke en zorgtaken zouden kunnen worden in de komende tien jaar.

Robots huishoudelijke taken
Beeld: Pexels

6 op de 10 denken dat robots binnenkort alle boodschappen zullen doen

De deskundigen voorspelden gezamenlijk dat gemiddeld 39 procent van de tijd die mensen momenteel besteden aan een bepaalde huishoudelijke taak, binnen de komende 10 jaar een taak voor robots zal zijn. De schattingen verschilden natuurlijk aanzienlijk per taak. Boodschappen doen was de taak die het meest waarschijnlijk een geautomatiseerd karwei zou worden (59%). De minst automatiseerbare taak was fysieke kinderopvang (21%). Interessant is dat meer Britse deskundigen voorspelden dat automatisering huishoudelijk werk zou vervangen (42%) dan Japanse deskundigen (36%). De auteurs van de studie denken dat dit kan komen doordat in het Verenigd Koninkrijk technologie meer dan in Japan wordt geassocieerd met de vervanging van arbeid.

Mannen optimistischer

Mannelijke experts uit het Verenigd Koninkrijk waren optimistischer over de automatisering van huishoudelijke taken dan hun vrouwelijke tegenhangers. Dit strookt met eerdere studies waaruit bleek dat mannen optimistischer zijn over technologie dan vrouwen in het algemeen. Deze trend was echter omgekeerd bij Japanse technologie-experts, aangezien vrouwen iets optimistischer waren. De onderzoekers speculeren dat de Japanse genderongelijkheid in huishoudelijke taken een rol speelt in deze resultaten.

Robots huishoudelijke taken
Beeld: Pexels

Niet statistisch representatief

De auteurs van de studie benadrukken dat de steekproef van dit project niet statistisch representatief is voor het veld en uiteindelijk te klein is om de bevindingen te generaliseren naar alle AI-deskundigen. Toch merken de onderzoekers op dat onderzoek naar de achtergrond van deskundigen hun voorspellingen in een bepaalde context kan plaatsen. Het team voegt daaraan toe dat deze voorspellingen niet alleen vooruitlopen op de toekomst van het werk, maar deze ook daadwerkelijk vormgeven. Ze concluderen dat het ongelooflijk belangrijk is om meer culturele en genderdiversiteit in toekomstig onderzoek te brengen. “Uit onze studie met technologie-experts in het Verenigd Koninkrijk en Japan blijkt dat huishoudelijke automatisering over 10 jaar de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan de huidige huishoudelijke en zorgtaken met 39% kan verminderen”, concluderen de auteurs van de studie in een persbericht.

Check ook: Ontsnapte robotstofzuiger begint straten te stofzuigen

Bron: welingelichtekringen.nl

Beeld: Pexels & Usplash

You May Also Like