Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Professor legt uit waarom het winnen van $20 miljoen bij de loterij niet gelukkig maakt

Beeld: YouTube & Pexels

Een ding waar iedereen wel eens van droomt is het winnen van de lucratieve jackpot en het hebben van een grote som geld op de bankrekening. De meesten van ons kunnen alleen maar dromen van wat ze met die som geld zouden doen. Sommigen zouden ervoor kiezen een nieuw huis of een luxe sportwagen te kopen, terwijl anderen het geld zouden investeren in onroerend goed, grond of aandelen. We nemen allemaal aan dat het winnen van de loterij de bron is van eindeloos geluk. Maar deze professor heeft een andere mening.

Van korte duur

Dr. Sanjiv Chopra, hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School, zegt in een TED-talk dat het geluk dat je voelt na het winnen van de loterij van korte duur is omdat “je eraan went”. Hij legt uit: “Laten we zeggen dat je 20 miljoen dollar wint met de loterij. Uit het onderzoek blijkt dat ze aan het eind van een jaar weer terug zijn bij hun basislijn. Sommigen zijn minder gelukkig. Ze hebben misschien een enorm huis gekocht, een groot herenhuis, een nieuwe auto. Sommigen gaven het uit, niet op een goede manier, ze vergokten het geld. Maar zelfs als ze dat deden, na drie maanden is het gewoon een huis, een mooie auto. Je raakt eraan gewend.”

Beeld: Pexels

Gewenning

Dr. Chopra legt verder uit dat dit proces van gewenning aan wat je hebt, hedonische aanpassing wordt genoemd, wat betekent dat mensen terugkeren naar een vast geluksniveau, ongeacht of hun omstandigheden beter of slechter zijn. Iedereen zal dit wel eens in zijn leven gevoeld hebben. Misschien heb je een nieuw paar sportschoenen gekocht, die je op dat moment beschouwt als het mooiste paar dat je ooit hebt gehad. Maar als je het de komende twee maanden elke dag draagt, beschouw je het gewoon als een ander paar sportschoenen en dat is een voorbeeld van hedonische aanpassing.

Beeld: YouTube

Wat maakt wel gelukkig?

Dus als geld niet de oorzaak is van alle geluk, wat dan wel? Dr. Chopra gelooft dat er vier belangrijke componenten zijn die verband houden met geluk. Hij zegt: “Je vrienden zijn je gekozen familie. Kies je vrienden verstandig, en vier alles wat klein of goed is met je vrienden. De tweede eigenschap van mensen die gelukkig zijn, is het vermogen om te vergeven… Als iemand van jullie wrok koestert, mijn smeekbede aan jullie – weg ermee.” Het derde dat volgens Dr. Chopra de sleutel is tot geluk is geven. En de laatste sleutel tot een gelukkig leven is dankbaarheid. Hij voegt eraan toe: “Als je de taal van dankbaarheid niet kent, zul je nooit in gesprek zijn met geluk. Al het onderzoek heeft aangetoond dat als je regelmatig dankbaarheid uit, je gelukkig zult zijn, je creatiever zult zijn, je meer vervuld zult zijn – je zou zelfs 10 jaar langer kunnen leven.”

Check ook: Miljonair loterijwinnaar gaat terug naar oude baan bij McDonald’s

Bron: igvofficial.com

Beeld: YouTube & Pexels

You May Also Like