Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Potentieel leefbare planeet ontdekt die ‘bijna precies’ hetzelfde is als de aarde

Beeld: Pexels

Op slechts 31 lichtjaar afstand hebben wetenschappers een aardachtige planeet gevonden die de mogelijkheid biedt voor menselijke bewoning. Deze verrassende vondst opent nieuwe perspectieven voor interstellaire verkenning en biedt hoop voor de toekomst van ons bestaan buiten onze eigen planeet. Duik met ons mee in de fascinerende details van deze potentieel leefbare wereld in de kosmos.

Een potentieel leefbare planeet

De planeet heeft veel kenmerken die suggereren dat deze daadwerkelijk bewoonbaar zou kunnen zijn voor mensen. Wolf 1069 b is vernoemd naar de rode dwergster waar het omheen draait, genaamd Wolf 1069. Om recht te doen aan de mensen die sterren benoemen, zijn er veel van hen, dus niet allemaal kunnen ze pakkende namen hebben. Wolf 1069 b is de op zes na dichtstbijzijnde mogelijke aardachtige planeet die tot nu toe is gevonden door exoplanetenjagers. Een exoplaneet is een planeet die om een ster draait buiten ons zonnestelsel.

En deze is ook relatief dichtbij. Het is slechts een miezerige 31 lichtjaar verwijderd van de aarde, wat in kosmische termen nauwelijks een stap is. Je zou op een ruimteschip kunnen stappen als 20-jarige en aankomen op een gloednieuwe planeet als je in de vijftig bent!

Beeld: Pexels

De leefbare zone

Wetenschappers geloven dat de planeet zich bevindt binnen de leefbare zone van zijn zonnestelsel – een ideale plek in de baan van de zon waar water in vloeibare vorm kan bestaan. Te ver weg en het zal bevriezen, te dichtbij en het zal verdampen. Aarde, uiteraard, bevindt zich ook in dit gebied van de banen van de zon, maar het is mogelijk niet het enige hemellichaam in ons zonnestelsel dat vloeibaar water heeft.

Er is sterk bewijs van een oceaan op Jupiters maan Europa, gelegen onder een dikke ijslaag. Aangezien het leven op aarde kan bestaan onder vergelijkbare omstandigheden, is het mogelijk dat er leven bestaat op Europa. Echter, tenzij je wilt proberen te overleven in de diepe oceaan, is het niet bewoonbaar voor mensen.

Wat betreft Wolf 1069 b, het is eigenlijk veel dichter bij zijn zon dan de aarde. Zijn omloop duurt slechts 15 dagen, waardoor het zelfs dichter bij is dan Mercurius bij onze zon. Als het in ons zonnestelsel zou zijn, zou water niet in vloeibare vorm kunnen bestaan.

Beeld: YouTube

Op spoor van exoplaneten in het Universum

Maar omdat de ster Wolf 1069 zo zwak is, denken wetenschappers dat het misschien toch in de ideale zone ligt voor vloeibaar water, ondanks dat het zo dicht bij zijn ster staat.

De planeet werd ontdekt door een langlopend onderzoek dat exoplaneten in het universum zoekt, genaamd CARMENES, met behulp van een methode genaamd de ‘radiale snelheidsmethode’ om exoplaneten te vinden. Deze methode observeert een ster om te zien of er een lichte ‘wiebel’ in de ster is, wat kan wijzen op het gravitationele veld van een planeet.

Check ook: NASA geeft eindelijk toe: ‘Er vliegen wetenschappelijk onverklaarbare objecten rond’

Bron: Unilad

You May Also Like