Life

Oud-belastinginspecteur doet boekje open: ‘We worden allemaal belazerd’

Beeld: Unsplash Ibrahim Boran

Tot grote verbazing van de overheid heeft de voormalige hoofdinspecteur van de Belastingdienst, Wilma Berhout (67), ervoor gekozen om de sluier op te lichten over wat er zich werkelijk afspeelt binnen de belastingdienst. Ze beweert ze dat zowel burgers als ambtenaren ernstig worden benadeeld.

Belastingdienst

In een opmerkelijke onthulling heeft Berkhout, na drie decennia bij de Belastingdienst, besloten het stilzwijgen te doorbreken tegenover het Algemeen Dagblad. Haar voorspelling van problemen binnen de dienst blijkt nu werkelijkheid, en ze is vastbesloten haar verhaal te delen met het publiek. De Belastingdienst, ooit een vlekkeloos werkende en klantvriendelijke organisatie, heeft in recente jaren een ingrijpende transformatie ondergaan. Deze verandering heeft geleid tot een verschuiving van efficiëntie naar complexiteit en bureaucratische processen, waarbij vooraf bepaalde resultaten de boventoon voeren.

Deze ontwikkeling werpt de vraag op: wat ging er precies mis?

”Heel lang niets. Het liep goed, de dienst was klantgericht. Ik voelde me als een vis in het water. Toen werd alles opgeknipt, complex, bureaucratisch. Alles werd ondergeschikt aan een van tevoren afgesproken resultaat. De overheid is geen bedrijf. Ik heb daarvoor gewaarschuwd en heb gelijk gekregen. De Belastingdienst moest ineens ook toeslagen gaan uitkeren. Dat druist in tegen het karakter van mensen die er werken: geld weggeven in plaats van incasseren. Het werd de dienst door de strot geduwd. Met alle gevolgen van dien. Een goed voorbeeld hiervan is de toeslagenaffaire. De onderliggende fout is dat de overheid burgers met wantrouwen ging bekijken. Er wordt op hypes gereageerd. Werken is in dit land bijna uitbuiting geworden. De ‘handige Harries’ ontwijken belasting en liggen op het strand. En dat werd en wordt gefaciliteerd door mijn beroepsgroep. Toen ik bij de Belastingdienst vertrok, werd ik benaderd door belastingconsultants: wil je bij ons komen? Nee! Die mensen maken de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter. De rijken moeten zo min mogelijk belasting betaling. Dat is de insteek en daarvan word ik misselijk.

Check ook: Het spraakmakende moment in LLDL: Brood, broodjes of sneetjes?

Bron: Trendnieuws

Copyright © 2022 SGXL Alle rechten voorbehouden

Mobiele versie afsluiten