Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Opmerkelijke chirurgie: 11 batterijen uit de maag van man gehaald door dokters

Beeld: Da Chien General Hospital CNA/ Pexels

In een opmerkelijk medisch geval hebben dokters bijna een uur besteed aan het zorgvuldig gebruik van een endoscoop om bijna een dozijn batterijen te verwijderen uit de maag van een man, die deze opzettelijk had ingeslikt. De delicate operatie bracht een uitdagende situatie met zich mee, waarbij het medische team nauwgezet te werk ging om de batterijen veilig te verwijderen en verdere complicaties te voorkomen.

Medisch mysterie

Volgens een rapport van CNA heeft een 23-jarige man met de achternaam Lee uit Miaoli County, Taiwan, om onbekende redenen 11 batterijen ingeslikt. Afgelopen week kwam Lee midden in de nacht naar de spoedafdeling van een ziekenhuis en klaagde over buikpijn.

Na het maken van röntgenfoto’s ontdekten de dokters 11 AA-batterijen op de bodem van Lee’s maag. Lin Te-fu, een arts bij de afdeling Gastro-enterologie en Hepatologie van het Da Chien General Hospital in Miaoli County, vertelde dinsdag (25 juli) aan het nieuwsagentschap dat de meeste gevallen van accidentele inname zich voordoen bij kinderen. Hij merkte echter op dat volwassenen ook vatbaar kunnen zijn voor accidentele inname, vooral wanneer ze onder invloed zijn.

batterijen maag
Beeld: Pexels

Medische ingreep volgt…

Lee werd door een vriend naar het ziekenhuis gebracht nadat hij had gezegd dat hij batterijen had ingeslikt, zonder verdere uitleg te geven. Lin zei dat de dokters een endoscoop gebruikten om een gastroscopie uit te voeren, waarbij bleek dat Lee ook voedsel had gegeten dat vermengd was geraakt met de batterijen.

Volgens Taiwan News hebben dokters ongeveer een uur de tijd genomen om één voor één voorzichtig en zorgvuldig de batterijen uit Lee’s maag te verwijderen, waarbij ze de noodzaak van een laparotomie (chirurgische incisie in de buikholte) hebben vermeden en potentiële levensbedreigende situaties hebben voorkomen. Na de pijnlijke ervaring zou Lee naar verluidt tegen de dokters hebben gezegd: “Ik zal dat nooit meer durven doen.”

batterijen maag
Beeld: cna.com

Risico’s

Volgens Lin kunnen sommige vreemde voorwerpen, zoals scherpe objecten, magneten, aluminium tabletten voor medicijnen, visgraten en kippenbotten, de slokdarm beschadigen als ze worden ingeslikt. Als per ongeluk een bot wordt ingeslikt, raadde Lin aan om eerst een KNO-arts te raadplegen om te zien of het vastzit in de keelholte, meldde Taipei Times.

Als het voorwerp voorbij de slokdarm is verplaatst, moet een maag-darm-leverarts een endoscopie uitvoeren om het te verwijderen nadat het met behulp van een röntgenfoto is gelokaliseerd en is bepaald dat het veilig is, zo zei hij. Niet elke onbedoelde inname vereist een spoedingreep, voegde Lin toe, en merkte op dat voorwerpen kleiner dan 2 cm meestal vanzelf passeren na vier tot zes dagen.

Check ook: Vrouw probeert kakkerlak in haar oor te verdrinken met mondwater en beland bij de dokter

Bron: 9gag.com

You May Also Like