Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Ook steeds meer haaien in de Noordzee: ‘Tot wel 12 meter lang’

haaien in noordzee

Afgelopen week verschenen er verschrikkelijke beelden van hoe een man in de Egyptische zee, voor de ogen van zijn eigen familie, werd doodgebeten door een tijgerhaai. Toch komt het maar zeer zelden voor dat mensen worden aangevallen door haaien. Ook in de Noordzee zijn steeds meer haaien te vinden.

12 meter lang

Er zijn in totaal 11 haaiensoorten waargenomen in de Noordzee. Dit varieert van de kleine donkerbuiklantaarnhaai, die niet groter wordt dan een halve meter, tot de reuzenhaai, een van de grootste haaien ter wereld die wel 12 meter lang kan worden. De meest voorkomende soorten aan onze kusten zijn de doornhaai, de haringhaai en de hondshaai. Voorlopig hoef je je echter geen zorgen te maken, wanneer je een duik in de Noordzee neemt. Echter, volgens sommige onderzoekers zou de witte haai in de toekomst naar onze wateren kunnen komen, en misschien is hij er al.

haaien in noordzee

Gevaarlijk?

Geen van de haaiensoorten die van nature in de Noordzee voorkomen, vormt een gevaar voor mensen. Zelfs de reuzenhaai, een van de grootste haaien ter wereld met zijn 12 meter lengte, is onschadelijk en leeft hoofdzakelijk van plankton. De Groenlandse haai, die zeldzaam is in de Noordzee, zou in theorie gevaarlijk kunnen zijn, maar het risico om door dit roofdier aangevallen te worden is praktisch nihil. Deze haai blijft voornamelijk op grote diepte en gedijt in zeer koud water, waar niet veel zwemmers of duikers zich wagen.

Bijten als ze zich bedreigd voelen

De meeste haaien in de Noordzee zijn te klein om mensen aan te vallen. Bovendien hebben haaien over het algemeen geen interesse in mensenvlees en geven ze de voorkeur aan zeedieren. Het is echter belangrijk op te merken dat bijvoorbeeld de haringhaai en de grote blauwe haai wel kunnen bijten als ze zich bedreigd voelen.

Check ook: Waddenzee blijkt perfecte opgroeiplek voor haaien: wel 2 meter lang (sgxl.nl)

Bron: Wetenschap in Beeld

Beeld: Pexels, Youtube

You May Also Like