Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Onderzoek wijst uit: Vrouwen kunnen mannen ruiken die single zijn 

mannen single
Beeld: Pexels

Vrouwen kunnen ruiken of een man single is, omdat ze een andere (en sterkere) geur afgeven dan mannen met een relatie, aldus wetenschappers. Wie ruikt er meer: alleenstaande mannen of mannen in relaties? Dat is echt de vraag die ons allen bezighoudt. Nou, vraag je niet langer af, want wetenschappers hebben een experiment uitgevoerd en hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift “Frontiers in Psychology”. 

Testosteron 

Er is eerder beweerd dat testosteron, waarvan wordt aangenomen dat het een sterke factor is bij de hoeveelheid lichaamsgeur, hoger is bij alleenstaande mannen vanwege de concurrentie om partners, terwijl mannen met een relatie een lager testosteron hebben om de band met hun partner te behouden.  

mannen single
Beeld: Pexels

Onderzoek 

De wetenschappers hebben dat getest door 91 mannen, 46 alleenstaanden en 45 mannen met een partner een gewoon wit T-shirt te geven en ze daarna hun dag te laten beginnen. Ze zeiden dat ze ook een beetje moesten bewegen, niet in het minst omdat dat altijd goed is, maar ook om wat stoom af te blazen. Ze wilden ervoor zorgen dat “een aanzienlijke hoeveelheid zweet werd geabsorbeerd op de onderarm van het t-shirt”. Daarna werden de shirts aan 82 heteroseksuele vrouwen gegeven om te ruiken, waarbij ieder aan zes kerels hun geur rook. De vrouwen kregen ook een foto te zien van de man achter de muskus, voordat ze een oordeel vellen. 

mannen single
Beeld: Pexels

Resultaat 

De auteurs van de studie schreven: “Consistent met onze hypothese, werd de BO van alleenstaande mannen beoordeeld als sterker ruikend dan de BO van mannen met een partner. We vonden ook dat de gezichten van vrijgezelle mannen mannelijker werden gevonden dan die van partnermannen, maar alleen bij partnervrouwen.” Wat betekent dit allemaal? Nou, het zou kunnen dat de lichaamsgeur vrouwen naar meer geschikte partners leidt, hoewel ze er graag op wijzen dat sterke BO je niet helpt om liefde te vinden, want het werd niet beoordeeld als sexier of aantrekkelijker dan dat van degenen in relaties. De auteurs zeiden echter: “Vanuit evolutionair perspectief kan het voor vrouwen voordelig zijn om de chemosignalen te kunnen detecteren die duiden op koppelingschap en uiteindelijk het hof maken van partner-mannen (vooral met nakomelingen) te vermijden vanwege de relatief verminderde middelen die zij kunnen bieden.” 

mannen single
Beeld: Pexels

Een andere reden 

Er kan ook een andere reden voor zijn: simpelweg dat alleenstaande mannen minder hygiënisch zijn dan mannen met een relatie. “Bewijs voor deze bewering komt uit onderzoek waaruit blijkt dat alleenstaande mannen een slechtere lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben dan mannen met een partner, wat zich kan uiten in een slechtere hygiëne en dus BO,” schreven ze. Het is een soort kip en ei situatie, nietwaar? Ruiken single mannen meer omdat ze single zijn, of zijn ze single omdat ze meer ruiken? Nog meer werk aan winkel voor onze wetenschappers. 

Check ook: Onderzoek: zo vaak per week ruzie maken is gezond voor je relatie – SGXL.NL

Bron: unilad.com

Beeld: Pexels

You May Also Like