Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Onderzoek: Katten kennen eigen naam en die van hun (dieren)huisgenoten

Katten kennen eigen naam

Mensen met katten kunnen bevestigen dat het soms lijkt alsof katten niet met ons mensen wil omgaan. Ze doen vooral alsof we niet bestaan en lijken alles behalve te luisteren. Maar uit een Japans onderzoek blijkt het tegenovergestelde: katten kunnen heel goed luisteren. Ze kennen zelfs hun eigen naam, die van andere katten en die van hun huisgenoten.

Katten

De volgende keer dat je je kat roept en hij niet omkijkt, dan weet je dat hij gewoon een arrogante zak is. Uit een Japans onderzoek blijkt namelijk dat katten heel goed hun eigen naam weten. Het onderzoek vond plaats in verschillende experimenten. Dat deden ze in huizen waar meerdere katten leefden, zowel in normale huishoudens als in kattencafés. De katten kregen op een scherm een foto te zien van een kat. Dit kon een kat uit hun eigen huishouden zijn of die uit een andere. Tegelijkertijd zei het baasje de goede of verkeerde naam van de kat op het scherm.

Experiment

Wat bleek nou? Katten uit een normaal huishouden keken bij het noemen van een foute naam langer naar het beeldscherm. Dit kan bijvoorbeeld omdat ze in verwarring waren dat de namen niet matchten. Bij de katten uit kattencafés was dit lastiger vast te leggen. Dit kan komen doordat ze met heel veel katten samenleven en elkaar misschien minder goed kennen.

Bewust

In het geval van menselijke huisgenoten, rolden dezelfde conclusies. Bij foto’s van huisgenoten inclusief foute naam, bleven de katten langer naar het scherm staren. Toch goed om te weten dat onze katten in ieder geval wel bewust van ons zijn.

Katten kennen eigen naam
Beeld: Pexels

Bron: HLN
Beeld: Unsplash