Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

OM verdacht 29-jarige gast uit Amstelveen van € 7 miljard witwassen voor Noord-Koreaanse wapens

29-jarige man uit Amstelveen door OM verdacht van witwassen van € 7 miljard, mogelijk gekoppeld aan financiering van Noord-Koreaanse oorlogswapens. Zijn hoger beroep is voor de derde keer afgewezen, dus zal de in Rusland geboren ICT’er tot minstens 21 april blijven vastzitten.

Alexey Pertsev

Afgelopen jaar arresteerde de Nederlandse autoriteiten Alexey Pertsev, een 29-jarige man uit Amstelveen. Hij is de ontwikkelaar van de door de VS gesanctioneerde cryptoservice Tornado Cash en alsmede verdacht van het witwassen van miljarden, mogelijk gekoppeld aan de financiering van Noord-Koreaanse oorlogswapens.

Hoewel hij al drie maanden in voorarrest zit, is er nog geen aanklacht verricht. Mede doordat de rechter bang is dat hij na zijn vrijlating Nederland zal ontvluchten en zal verdwijnen.

ICT’er ervan verdacht direct betrokken te zijn bij het witwassen

Het OM verdenkt de jonge ICT’er ervan direct betrokken te zijn bij het witwassen van astronomische bedragen en mogelijk het financieren van Noord-Koreaanse oorlogswapens. Pertsev, een geboren Rus die met zijn vrouw emigreerde naar Nederland, ontwikkelde de software van Tornado Cash, een “mixer” die de herkomst van cryptomunten (Ethereum) verhult en vooral wordt gebruikt door personen die hun anonimiteit hoog in het vaandel hebben staan.

Volgens justitie werd er sinds 2019 in totaal € 7 miljard aan cryptomunten door elkaar gehusseld, waar € 1 miljard aan verdiend is middels een illegale constructie. Onder de gebruikers bevonden zich onder andere criminele hackers die miljoenen aan cryptomunten hadden gestolen.

. “Die mixer werkte daarna zelfstandig”

Alexej P. zit sinds augustus 2022 vast en wordt beschuldigd van betrokkenheid, maar zijn advocaat vindt dat onzin, terwijl ook vanuit de cryptowereld de nodige kritiek luidt. De jonge Rus zou alleen als ontwikkelaar hebben geholpen met Tornado Cash, en niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het geld dat erdoorheen stroomde. “Die mixer werkte daarna zelfstandig en iedereen kon er gebruik van maken. Het is niet zo dat mijn cliënt er nog bij betrokken was”, zei zijn advocaat Keith Cheng. Maar volgens het Openbaar Ministerie was P. wel degelijk nauw betrokken bij Tornado Cash, want hij zou er flink aan hebben verdiend. Hij reed nota bene rond in een Porsche. De zaak wordt nog gecompliceerder doordat er serieuze aanwijzingen zijn dat het witgewassen geld is gebruikt voor de financiering van Noord-Koreaanse oorlogswapens.

Check ook: Dit zijn de vier criminele Russische netwerken in Nederland

Bron: Pcz
Beeld: Pexels

You May Also Like