Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Nederlandse ziekenhuizen zoeken naar levensbedreigende schimmel: ‘Vrees voor uitbraak’

dodelijke schimmel

Er zijn zorgen over de uitbraak van een schimmel die dodelijk kan zijn voor mensen. Maandag maakte de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC bekend dat er een flinke stijging is waargenomen van de schimmelziekte Candida auris in de VS en ook in de landen om ons heen is deze ni in opkomst. Dit meldt het RIVM.

levensbedreigende schimmel uitbraak

Verspreiding

 De schimmel, een soort gist genaamd Candida auris of C. auris, kan ernstige ziekten veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem en zelfs dodelijk zijn. Candida auris kan zich verspreiden van mens tot mens, maar het is ook mogelijk dat het zich verspreidt via medische instrumenten. Hoewel deze instrumenten in Nederland altijd grondig worden ontsmet, bestaat er nog steeds een kleine kans dat de schimmel wordt verspreid via bijvoorbeeld een katheter. De precieze route van besmetting is echter nog niet volledig duidelijk. Nadat iemand besmet is geraakt met candida auris, kan deze persoon het bij zich dragen zonder er last van te hebben.

Vrees voor uitbraak in Nederland

Ook in Nederland wordt gevreesd voor een uitbraak. Ziekenhuizen zijn dan ook op hun hoede en speuren naar de schimmel. Zo worden alle patiënten die overgeplaatst zijn uit een ziekenhuis in het buitenland gecontroleerd op aanwezigheid van Candida aurus.

Vijf gevallen in Nederland

In de afgelopen vijf jaar zijn in Nederland vijf gevallen van de schimmelinfectie ontdekt, aldus het RIVM. Deze infecties werden allemaal bij mensen vastgesteld die de schimmel in het buitenland hadden opgelopen. Ondanks dat deze mensen geen ziekteverschijnselen vertoonden, werd de schimmel ontdekt tijdens hun ziekenhuisbezoek in Nederland. Vanwege hun recente buitenlandse ziekenhuisbezoek werden zij zorgvuldig gecontroleerd op mogelijke infecties, wat leidde tot de ontdekking van de schimmelinfectie.

Het RIVM wil ‘de surveillance op orde’ hebben voor het geval dat candida auris zich ook in Nederland gaat verspreiden.

levensbedreigende schimmel uitbraak

Bron: RTL Nieuws, De Gelderlander

You May Also Like