We zijn vaak nieuwsgierig naar de financiële situatie van anderen, maar het is niet altijd eenvoudig om een inkijkje te krijgen in hun portemonnee. Gelukkig voert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) regelmatig onderzoek uit naar de financiën van Nederlandse huishoudens. Uit hun onderzoek blijkt dat een aanzienlijk aantal Nederlanders geen spaargeld heeft, terwijl er heel veel zijn die zonder moeite een spaarpot van 50 duizend euro opbouwen.
Sparen in 2024
De spaarbedragen verschillen sterk per leeftijdsgroep, waarbij zowel het gemiddelde als de mediaan per leeftijd aanzienlijke variaties vertonen. In dit artikel concentreren we ons echter op het spaargedrag van huishoudens. Sinds 2018 is de hoeveelheid Nederlanders dat aangeeft gemakkelijk rond te komen gestegen van 34 naar 42 procent, volgens het Nibud-rapport. Desondanks is er een groep die worstelt met financiële tegenvallers vanwege een gebrek aan spaargeld.
Ongeveer 12 procent van de huishoudens spaart helemaal niet. Van de spaarders legt meer dan een vijfde slechts sporadisch geld opzij, bijvoorbeeld alleen als ze geld overhouden of een financiële meevaller hebben. Toch slaagt ongeveer 66 procent van de huishoudens erin om maandelijks te sparen.
Onvoorziene uitgaven
Het Nibud raadt aan om minimaal 10 procent van het netto maandinkomen te sparen om een financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven. Echter, 28 procent van de huishoudens spaart minder dan deze aanbevolen 10 procent, en voor 12 procent is het zelfs onmogelijk om te sparen. Hoe zit het dan met de spaarbedragen van huishoudens?
Sommige huishoudens sparen helemaal niets, terwijl anderen meer dan de aanbevolen 10 procent van hun inkomen per maand sparen. Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat ongeveer 18 procent van de Nederlandse huishoudens meer dan 50.000 euro aan spaargeld heeft. Met in totaal 8,4 miljoen huishoudens in Nederland in 2024, komt dit neer op meer dan 1,5 miljoen huishoudens met een dergelijk spaarsaldo.
Niet overtuigd
Ongeveer 26 procent van de huishoudens heeft tussen de 10.000 en 50.000 euro gespaard, terwijl iets minder dan een vijfde tussen de 2.500 en 10.000 euro als buffer heeft. Een aanzienlijk deel, meer dan een kwart van de huishoudens, heeft minder dan 2.500 euro spaargeld. Niet alle spaarders zijn ervan overtuigd dat ze genoeg hebben om tegenslagen op te vangen; 35 procent denkt niet voldoende te hebben, terwijl een meerderheid van 56 procent van mening is dat hun spaargeld toereikend is. Ben je geïnteresseerd in het verhogen van je inkomsten om zo meer te kunnen sparen? Bekijk dan in welke sectoren de salarissen in 2024 het meest zijn gestegen.
Check ook: