Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Nederland uitgeroepen tot land met de beste levenskwaliteit ter wereld

land beste levenskwaliteit
Beeld: Pexels

Een recente ranglijst van landen met de beste levenskwaliteit, gepubliceerd door de internationale Numbeo databank voor de kosten van levensonderhoud, heeft Nederland op de eerste plaats geplaatst, en daarmee Denemarken en Zwitserland verslagen. 

Numbeo leefbaarheidsindex 2023

De jaarlijkse ranglijst van Numbeo biedt “een schatting van de algemene levenskwaliteit” in de 84 landen die in de studie zijn opgenomen. De levenskwaliteit index houdt rekening met een aantal verschillende factoren, waaronder: 

 • Koopkracht 
 • Vervuilingsgraad 
 • Hoe de huizenprijzen zich verhouden tot de salarissen
 • Kosten van levensonderhoud
 • Veiligheidsniveaus 
 • De gezondheidszorg 
 • Verkeersdrukte en de gemiddelde lengte van het woon-werkverkeer 
 • Klimaat / Weer

De prestaties van een land op elk van deze acht gebieden worden vervolgens gebruikt om een algemene score te bepalen.

land beste levenskwaliteit
Beeld: Pexels

Nederland staat bovenaan 

Europese landen domineren de top van de ranglijst van dit jaar met acht van de tien topposities. Nederland mag zich gelukkig prijzen met de eerste plaats, maar Denemarken en Zwitserland zitten de top drie op de hielen. De hekkensluiters zijn Venezuela, Bangladesh en Nigeria. Hoewel Nederland het over het algemeen vrij goed doet in dit soort ranglijsten, komt het zelden voor dat het land zijn Scandinavische buren verslaat en de toppositie inneemt. Maar dit jaar is Nederland erin geslaagd de ranglijst te verbeteren en de derde plaats in 2022 in te ruilen voor de toppositie in 2023.  Nederland behaalde een totaalscore van 196,7 en deed het vooral goed op het gebied van de gemiddelde reistijd naar het werk (7e plaats), koopkracht (8e plaats) en gezondheidszorg (10e plaats). In feite slaagde Nederland erin om bij alle factoren in de top 30 te eindigen – maar de slechtste score was zeker (en misschien niet verrassend) voor het weer (30e plaats).

Beeld: Pexels

Nederlandse steden

Interessant is dat Nederlandse steden ook goed presteerden in Numbeo’s aparte steden ranglijst, met Den Haag en Eindhoven op de eerste twee plaatsen, en Rotterdam dat een plaats in de top 10 wist te bemachtigen. De steden in het onderzoek werden beoordeeld op dezelfde acht gebieden, en zowel Den Haag als Eindhoven wisten in bijna alle categorieën boven het nationale gemiddelde te scoren.

Beeld: Pexels

Top 10 van landen met de beste levenskwaliteit 

Volgens de ranglijst zijn de 10 landen in de wereld met de hoogste levenskwaliteit:

 1. Nederland 
 2. Denemarken
 3. Zwitserland
 4. Luxemburg
 5. Finland
 6. IJsland
 7. Oostenrijk
 8. Oman
 9. Australië
 10. Noorwegen

Ga voor de volledige ranglijst naar de website van Numbeo.

Check ook: Vanavond opnieuw grote kans om Noorderlicht te zien in Nederland

Bron: reisleven.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like