Een NASA-telescoop heeft moleculen in de ruimte opgepikt die alleen levende wezens kunnen produceren, en vertoont mogelijke tekenen van leven op een andere planeet. NASA’s James Webb-telescoop heeft aanwijzingen ontdekt dat leven op een andere planeet misschien niet zo vergezocht is als sommigen misschien denken. Het beroemde stukje technologie werd in december 2021 gelanceerd en was ontworpen om infraroodastronomie uit te voeren. Nu hebben onderzoekers mogelijke tekenen van leven buiten de aarde gevonden.
NASA ontdekt planeet
De planeet heeft de naam ‘K2-18 b’ gekregen en werd voor het eerst ontdekt in 2015, maar meer details volgden na de creatie van James Webb. Hij bevindt zich op ongeveer 120 lichtjaar afstand van ons en onderzoekers hebben zowel methaan als koolstofdioxide in de atmosfeer van de planeet geïdentificeerd, wat erop zou kunnen wijzen dat het om een ‘Hycean’-planeet gaat. Dit is een planeet bedekt met een oceaan met een superwaterstofrijke atmosfeer. Cruciaal is echter dat wetenschappers ook de aanwezigheid ontdekten van een molecuul genaamd dimethylsulfide (DMS) in de atmosfeer, dat alleen levende organismen kunnen produceren – tenminste op aarde.
Er wordt gezegd dat de planeet elke grootte kan hebben tussen de aarde en Neptunus, die tot de kleinere planeten in ons zonnestelsel behoren. Subhajit Sarkar van de Universiteit van Cardiff, die een artikel schrijft over de ontdekking, zei: ‘Hoewel dit soort planeet niet bestaat in ons zonnestelsel, zijn sub-Neptunussen het meest voorkomende type planeet dat tot nu toe bekend is in de Melkweg. “We hebben tot nu toe het meest gedetailleerde spectrum van een bewoonbare zone onder Neptunus verkregen, en dit heeft ons in staat gesteld de moleculen in de atmosfeer ervan te bepalen.” Het is geenszins een concreet bewijs van leven op een andere planeet, aangezien het onderzoek nog in de kinderschoenen staat.
Spannend of angstaanjagend?
Nikku Madhusudhan, een professor aan de Universiteit van Cambridge, zei tegen de BBC: “Als dit wordt bevestigd, zou het een enorm nieuws zijn en ik voel een verantwoordelijkheid om dit goed te doen als we zo’n grote claim maken. “Ons uiteindelijke doel is de identificatie van leven op een bewoonbare exoplaneet, wat ons begrip van onze plaats in het universum zou veranderen. “Onze bevindingen zijn een veelbelovende stap in de richting van een dieper begrip van de Hyceaanse werelden in deze zoektocht.” We weten niet of het spannend of angstaanjagend is, of misschien een beetje van beide!
Ondertussen is een andere professor, van de Universiteit van Oxford, zelfs nog hoopvoller over tekenen van leven in de ruimte. Rebecca Smethurst vertelde The Spectator: “Ik denk dat we heel, heel snel een artikel zullen krijgen dat sterk bewijs bevat voor een biosignatuur op een exoplaneet.”
Check ook: OP DEZE DATUM IN 2024 KAN DOOR NASA ‘UIT OOG VERLOREN’ ASTEROÏDE DE AARDE RAKEN