Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

NASA ontdekt grote asteroïde die onderweg is naar de aarde: ‘Bereikt volgende week atmosfeer’

asteroïde

NASA heeft onlangs een asteroïde ontdekt die op weg is naar de atmosfeer van de aarde. Asteroïde 2023 BU werd op zaterdag (21 januari) gespot door NASA’s Centre for Near Earth Object Studies (CNEOS). Er is echter geen reden voor paniek, de ateroïde zal als het goed is vrijdag (27 januari) rond 12.30 uur langs ons heen schieten.

Kleine asteroïde

De rots zal ongeveer 4000 kilometer boven het aardoppervlak scheren en is daarmee de op drie na dichtstbijzijnde van alle vroegere en toekomstige ruimtestenen die onze planeet zullen naderen. De gemiddelde afstand tussen de aarde en de asteroïde zal net geen drie procent van de afstand tussen de aarde en de maan zijn. Zelfs als deze asteroïde een baan naar de aarde zou hebben, zou er niet al te veel aan de hand zijn, want volgens het CNEOS meet deze kleine asteroïde tussen 3 en de 8 meter. Volgens de ruimte deskundigen van de NASA is het waarschijnlijker dat asteroïden kleiner dan ongeveer 25 voet in de atmosfeer van de aarde verbranden dan dat ze de grond raken. Aangezien verwacht wordt dat de asteroïde de atmosfeer van de aarde zal passeren, zullen astronomie liefhebbers Asteroïde 2023 BU langs onze hemel kunnen zien schieten, dankzij het Virtual Telescope Project.

asteroide nasa

VTP

Het VTP is een reeks robottelescopen in Ceccano, Italië, die online toegankelijk zijn, zodat je vanuit je luie stoel je eigen astronomische ervaring kunt opdoen. VTP’s live feed van de asteroïde begint op donderdag 26 januari om 19.15 uur. En over indrukwekkende astronomische apparatuur gesproken: er is een nieuwe, door de NASA gefinancierde handlaser ontwikkeld waarmee wetenschappers mogelijk buitenaards leven kunnen opsporen. Het bijgewerkte handapparaat weegt 17 pond en is klein en licht genoeg voor astronauten om mee te nemen op ruimtemissies. Het apparaat, gemaakt door een team onder leiding van de Universiteit van Maryland, gebruikt een ultraviolette laser om deeltjes van planeet materiaal te verwijderen. Deze deeltjes worden vervolgens geanalyseerd in de hoop organische verbindingen te vinden. Met de nieuwe buitenaardse laser kunnen wetenschappers toegang krijgen tot grotere verbindingen met complexere eigenschappen in verband met de biologie. Kleinere verbindingen, zoals aminozuren, zijn veel moeilijker te analyseren, aldus de wetenschappers. De wetenschappers zeggen dat de laser veel geschikter is voor ruimtevaart dan het vorige, veel grotere, prototype en wellicht in “de komende jaren” klaar is voor lancering in de ruimte.

asteroide nasa
Beeld: Pexels

Check ook: Astronomen ontdekken asteroïde die aarde kan raken: ‘Potentie om leven uit te roeien’

Bron: ladbible.com

Beeld: Pexels

You May Also Like