Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Mysterieuze blauwe werveling vult lucht in Nieuw-Zeeland

Een aantal blauwe wervelingen verschenen afgelopen weekend in de lucht van Nieuw-Zeeland en hebben de lokale bevolking verbijsterd met hun aanwezigheid.

Stervende racket

Het tafereel werd op zondag 19 juni in de vroege avond waargenomen in Nelson en verplaatste zich 750 km zuidwaarts naar Stewart Island. Wat zoveel aandacht trok, was in feite niks anders dan een stervende raket is. Het bleek dat de raket eigendom was van Elon Musk’s SpaceX-bedrijf nadat ze hun derde raketvlucht in 36 uur lanceerden – een Falcon 9-raket met Globalstar DM15-satellieten.

Gedumpte brandstof

Het bedrijf gaf op twitter aan: “SpaceX lanceerde eerder zondag een Globalstar-communicatiesatelliet in een baan om de aarde vanuit Cape Canaveral en voltooide de derde vlucht van een Falcon 9-raket in 36 uur, wat de snelste serie van drie missies is in de geschiedenis van het commerciële lanceringsbedrijf. ” De illusie wordt gecreëerd wanneer de raket brandstof vrijgeeft, en de wervelingen die we in de lucht zien, worden eigenlijk veroorzaakt door het dampspoor dat door de zon wordt weerkaatst, waardoor een blauw werveleffect ontstaat. De New Plymouth Astronomical Society gaf aan dat een brandstofdump de meest waarschijnlijke oorzaak was. “De spiraal die vanavond rond halfacht in de lucht te zien is, is hoogstwaarschijnlijk gedumpte brandstof of uitlaatgassen van een SpaceX-raketlancering”, luidt het Facebook-bericht. “Soortgelijke effecten zijn eerder gezien, met SpaceX’s Globalstar 2 FM15 die rond die tijd boven Nieuw-Zeeland vloog.”

Fascinerend

Enkelen die de wervelingen hadden meegemaakt, vertelden over wat ze ervan vonden. Iemand vond de spiraal verreweg het vreemdste dat hij ooit had gezien. “Het was absoluut raar. Het was als een gigantische spiraal. Het ging heel, heel langzaam naar het noorden door de nachtelijke hemel, en dan verdween het gewoon”, vertelde een ander. Een inwoner van Māpua, zei dat ze met haar man naar buiten rende om de grote blauwe spiraal te zien. Ze zei: “Het ziet eruit als een planeet of een ster. Het is gewoon een witte stip met een kleine spiraal. In 10 minuten doorkruist het de halve hemel en de spiraal wordt driemaal zo groot. Het knipperde of flikkerde niet, en het bewoog behoorlijk snel… zo fascinerend.”

Bron: Unilad

Beeld: Twitter