Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Mogelijk toch hoop voor de verbrandingsmotor na 2035

verbrandingsmotor

Vanaf 2035 is het gedaan met auto’s die op fossiele brandstoffen rijden in de Europese Unie. Dit betekent dat nieuwe auto’s geen verbrandingsmotor meer mogen hebben. Er is echter nog een sprankje hoop voor liefhebbers van ronkende motoren. Zo is er voor de Europese Unie een uitzondering aangevraagd voor e-fuel, meldt Autocar.

verbrandingsmotor na 2035

Uitzonderingen

Om te beginnen zijn er wel een paar uitzonderingen. Fabrikanten die minder dan 1.000 voertuigen per jaar produceren, hoeven zich niet aan deze regel te houden. Donkervoort, een fabrikant van sportauto’s uit Nederland, mag dus gewoon auto’s met brullende benzinemotoren blijven bouwen.

Exclusieve auto’s

Maar hoe zit het dan met merken zoals Ferrari, Lamborghini en McLaren die elk jaar tussen de 1.000 en 10.000 auto’s produceren? Voor hen geldt een tussenregeling. Deze regeling houdt in dat deze merken zich, los van e-fuel, niet hoeven te houden aan emissieverlagingen die tussen nu en 2035 zullen worden ingevoerd. Ze moeten echter na 2035 stoppen met het verkopen van vervuilende auto’s met een verbrandingsmotor. Ook de Ferrari’s van deze wereld moeten dus overstappen op waterstof- of elektrische auto’s.

E-fuel

Maar er is nog hoop voor deze merken. De Duitse staatssecretaris van Transport, Michael Theurer, heeft namens de Europese Unie een uitzondering aangevraagd voor e-fuel. Dit is een synthetische brandstof waar geen olie uit de grond voor nodig is. Het wordt op een ingewikkelde manier gevormd uit een combinatie van CO2 uit de lucht en zeewater dat met zonne- en windenergie is omgezet tot waterstof. Het probleem is dat e-fuel momenteel nog ontzettend duur is. Eén liter van deze duurzame brandstof zou tussen de 3 en 4 euro kosten.

Europese Commissie

Theurer moet steun krijgen vanuit de Europese Commissie en moet e-fuel een uitzonderingspositie krijgen. Dit is niet ondenkbaar, gezien de flexibele aanpak van de Europese Unie met de verbrandingsmotor. E-fuel is dus nog niet afgeschreven en biedt misschien een oplossing voor de exclusieve autofabrikanten die momenteel geen andere opties hebben dan de verbrandingsmotor!

Check ook: DRIFTEND WEGRIJDEN MET PEPERDURE FERRARI GAAT PIJNLIJK FOUT

Bron: Manners
Beeld: Unsplash

You May Also Like