Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Mannen die 17 jaar onschuldig gevangen zaten, krijgen 140 dollar per dag achter de tralies

Beeld: Pexels

Twee mannen, die zijn vrijgelaten na 17 jaar in de gevangenis te hebben gezeten voor een misdaad die ze niet hebben gepleegd, krijgen $140,- (127 euro) voor elke dag die ze achter de tralies hebben doorgebracht.

Veroordeeld

Dupree Glass (36) en Juan Rayford (37) zijn onschuldig verklaard nadat ze in 2020 werden vrijgelaten na een nieuw proces, waarin de man die de misdaad daadwerkelijk pleegde, Chad Brandon McZeal, bekende. Het bendelid zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit voor moord in een niet-verwante zaak. Glass en Rayford waren respectievelijk 17 en 18 jaar oud toen ze werden gearresteerd na een schietpartij in 2004, waarbij twee tieners gewond raakten. Beiden hielden vol dat ze niet bij de schietpartij betrokken waren. Ze werden veroordeeld voor 11 gevallen van poging tot moord en tot 11 opeenvolgende levenslange gevangenisstraffen. Voordat ze hun straf kregen, hadden Glass en Rayford geen strafblad.

Foto embedded van unilad.com

Schadevergoeding

Hun advocaat, Annee Della Donna, zei tegen The Associated Press dat het proces tegen hen in 2004 “in de eerste plaats nooit gevoerd had mogen worden. Er was geen enkel bewijs dat hen aan de schietpartij koppelde”, zei de advocaat. Hun veroordeling berustte op de verklaringen van slechts twee getuigen, die later hun verhaal herriepen. Della Donna zei dat een vijf jaar durend onderzoek door onderzoekers van de verdediging talrijke getuigen vond die zeiden: “Oh nee, zij waren niet de schutters, ze hebben nooit een wapen gehad.” Na het nieuwe proces, dat plaatsvond in Los Angeles, hebben Glass en Rayford recht op schadevergoeding volgens een nieuwe wet in de staat Californië. Ze moeten $140,- (127 euro) betaald krijgen voor elke dag die ze achter de tralies doorbrachten, wat zal oplopen tot ongeveer $900.000 (817.128 euro).

Foto embedded van unilad.com

Eindelijk vrij

Beide mannen werken nu als chauffeurs voor Walmart en zijn vaders van dochters. Rayford heeft nog steeds een relatie met zijn liefje van de middelbare school, die op hem wachtte terwijl hij gevangen zat. Op donderdag (20 april) werden de twee mannen onschuldig verklaard door een rechter in Californië, wat het einde betekende van het nieuwe proces in oktober nadat een panel van staatsberoepen hun veroordelingen had vernietigd. De mannen werden omhelsd terwijl hun familie, vrienden en supporters hen toejuichten buiten het gerechtsgebouw. “Ik heb zo lang aan deze dag gedacht. Ik dacht eraan toen ik 17 jaar opgesloten zat,” zei Rayford buiten het gerechtsgebouw. “Ik dacht eraan gedurende de laatste twee jaar dat ik vrij was. Ik wachtte op deze dag omdat, weet je, ik wist dat ik onschuldig was aan elke misdaad die ze zeiden dat ik had gepleegd.”

Foto embedded van unilad.com

Check ook: 16 schattige dieren om je dag vrolijk te beginnen

Bron & Beeld: unilad.com

You May Also Like