Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Lynx maakt mogelijk terugkeer in Nederland

lynx nederland
Beeld: Wikipedia

De lynx is een middelgrote kat die je meteen kunt herkennen aan zijn bakkebaarden en opvallende oren. Deze katten kwamen vroeger al in Nederland voor, maar door eeuwenlange jacht verdreven de dieren naar de randen van Europa. Maar daar komt weer verandering in, doordat ze aan het uitbreiden zijn en eens al op 20 kilometer van Winterswijk gespot zijn, mogen we ze binnenkort weer verwachten in ons land.

lynx nederland

Nog enkele obstakels

Lars Soerink van ARK Natuurontwikkeling tegen Omroep Gelderland geeft aan dat het grote roofdier aan de poort van Nederland staat. Maar er zijn nog een tal van obstakels die de kat moet overwinnen, waaronder snelwegen en bebouwing. Vergeleken met de wolf zijn deze katten minder avontuurlijk en schuwer, maar laten zich zeker niet tegenhouden.

Genoeg ruimte

Verder had de natuurdeskundige het ook over de Veluwe; “De Veluwe is groot genoeg met voldoende bos en dieren. Er lopen hier voldoende reeën en zwijnen rond. In de basis is de Veluwe als een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van West-Europa potentieel heel geschikt gebied”. Een niet zo lieve concurrent voor de lynx is de wolf.  “Een lynx zal een wolf doden als ze de kans krijgt. Een andersom ook. Het is de manier van de natuur dat ook grote dieren elkaar in balans houden.” aldus Soerink. Uiteindelijk kunnen de twee wel samen naast elkaar wonen, want ze hebben beiden een andere smaak.

lynx nederland

Check ook: Mensen zijn boos om bizar kapsel van leeuw in Chinese dierentuin

Bron: Welingelichtekringen

Beeld: Wikipedia

You May Also Like