Nederland moet serieus rekening houden met een oorlog met Rusland en zich hierop gaan voorbereiden. Dit zegt Martin Wijnen, de vertrekkend Commandant Landstrijdkrachten, in een interview met De Telegraaf. Wijnen leidt de landmacht sinds 2019 en vertrekt per 1 januari. Wijnen benadrukt dat de samenleving zich hierop moet voorbereiden en Nederland een voorbeeld moet nemen aan landen als Zweden, Finland en de Baltische staten, die zich beter voorbereiden op een mogelijke oorlog met Rusland.
Ooorlog met Rusland
Rusland slaat regelmatig dreigende taal uit richting NAVO-landen, sinds de grootschalige escalatie van het conflict met buurland Oekraïne. Veel landen vrezen dan ook dat de oorlog zich verder zal uitbreiden.Wijnen pleit voor een bredere maatschappelijke voorbereiding, waarbij de bevolking voedsel en drinkwater op voorraad heeft voor noodsituaties. Hij waarschuwt dat Nederland niet mag denken dat veiligheid vanzelfsprekend is vanwege de geografische afstand tot Rusland.
Rusland wordt steeds sterker
Wijnen wijst erop dat Rusland steeds sterker wordt en dat een krachtige krijgsmacht essentieel is voor afschrikking. Rusland zit al enige tijd in een ‘oorlogseconomie’, waarbij de hele samenleving wordt ingericht om een oorlog te ondersteunen, iets waarin andere landen achterliggen. Wijnen benadrukt ook het belang van het verminderen van het personeelstekort bij Defensie. Vanwege de afgenomen oorlogsdreiging in Europa in de afgelopen decennia is de Nederlandse strijdmacht steeds verder afgeschaald, waardoor deze op dit moment nog maar uit zo’n 41.000 beroepsmilitairen en 6.700 reserves bestaat.
Dienstplicht in Nederland
Veel mensen denken dat de dienstplicht in Nederland al jarenlang is afgeschaft. Dit is niet helemaal waar. In Nederland is er nog altijd een opkomstplicht van kracht, wanneer de situatie daartoe vraagt. Alle 17-jarigen krijgen rond hun verjaardag een brief van het Ministerie van Defenstie om hen daaraan te herinneren. De afgelopen tijd wordt er echter gesproken over een nieuwe vorm van de dienstplicht, in de vorm van een ‘dienjaar’. Zeker vanwege de toegenomen dreiging van een oorlog met Rusland.
‘Dienjaar’
Het initiatief van het vrijwillige dienjaar, geïnspireerd door Scandinavische voorbeelden, wordt genoemd als een manier om meer reservisten en vrijwilligers aan te trekken om het leger draaiende te houden. Wijnen hoopt jaarlijks twee- tot drieduizend jongeren te kunnen werven voor het dienjaar, waarbij een derde mogelijk kiest voor een militaire carrière en nog een derde als reservist aan de slag gaat. Dit zal volgens hem helpen om het beroepsleger tijdens een oorlog met Rusland aan te vullen en verliezen op te vangen.
Check de video voor meer informatie over de dienstplicht in Nederland:
Check ook: