Slaaptekort: bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je stelselmatig maar zes uur per nacht slaapt? Nieuwe beelden die onlangs zijn vrijgegeven, laten de schokkende impact zien van chronisch slaapgebrek op ons lichaam en onze hersenen. Van verhoogde stressniveaus tot verminderde concentratie en zelfs fysieke veranderingen – de gevolgen zijn heftiger dan velen zich realiseren. Dit artikel neemt je mee in de wereld van slaaponderzoek en onthult het antwoord op de vraag: Is 6 uur slaap genoeg?
Is 6 uur slaap genoeg?
Volgens een bedrijf genaamd Benson for Beds krijgen veel van ons gemiddeld slechts 6 uur en 24 minuten slaap per nacht, wat misschien onschuldig lijkt, maar op de korte en lange termijn schadelijke gevolgen voor onze gezondheid kan hebben.
Personage Hannah
Slaapexpert Dr. Sophie Bostock van de beddenwinkel deelde dat als je te weinig blijft slapen, je er over 25 jaar zo uit zult zien. Een personage Hannah werd gecreëerd om te laten zien hoe Britten er in 2050 uit zouden zien als ze slechts zes uur per nacht blijven slapen. Op 40-jarige leeftijd ziet ze er al veel ouder uit dan haar werkelijke leeftijd. Volgens de beddenfabrikant lijdt Hannah nu aan kortetermijngeheugenverlies, huidveroudering, haaruitval en obesitas. Dit alles is het gevolg van haar slaappatroon. Daarnaast heeft ze ook geelzucht, rimpels, schouder- en rugpijn en een slechte algemene gezondheidstoestand.
Biologische klok verstoren
Dr. Bostock legde uit: “Hannah is een prikkelende illustratie van de holistische impact die slaap heeft op onze algehele gezondheid. Uit studies blijkt dat langdurig slaaptekort het risico verhoogt op aandoeningen zoals obesitas, hartziekten en type 2 diabetes, die de gezondheid van het hart kunnen beïnvloeden.” Ze voegde eraan toe: “Onderzoek naar het belang van consistente, kwalitatief goede slaap voor onze gezondheid en welzijn is de afgelopen decennia in een stroomversnelling geraakt. Veel mensen beseffen niet dat onregelmatige dagelijkse routines en een gebrek aan slaap onze biologische klok verstoren, de 24-uurs cycli die onze fysiologie reguleren.”
Fysieke gevolgen van slaaptekort
De slaapexperts hebben Hannah ontworpen op basis van gegevens die zijn gepubliceerd in onderzoeksartikelen in academische tijdschriften sinds 2010. Deze gegevens tonen de fysieke gevolgen van slaaptekort voor de hersenen, het immuunsysteem, spieren, huid, ogen en haar, en het hele lichaam. Hannah heeft alopecia, een verzwakt immuunsysteem en is vatbaarder voor luchtweginfecties. Ze heeft ook eczeem en leeft in chronische pijn. Haar leptine- en ghreline-hormonen, die verantwoordelijk zijn voor de gevoelens van honger en verzadiging, zijn volledig uit balans, wat betekent dat ze constant hunkert naar eten.
Lichaam voorbereiden op een goede nachtrust
Uiteindelijk is de gezondheid van Hannah verslechterd, en dat komt allemaal door haar slaappatroon. Dr. Bostock gelooft dat dit alles voorkomen kan worden als je je lichaam voorbereidt op een goede nachtrust, zoals het elke dag op dezelfde tijd wakker worden, regelmatig bewegen, buitenpauzes nemen en je slaapkamer donker houden. Laten we eerlijk zijn, je wilt niet eindigen als Hannah, omdat je je lichaam en je slaapgezondheid hebt verwaarloosd.
Check ook: