Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Hoeveel kost een wasbeurt?

Heb je altijd al willen weten hoeveel geld je eigenlijk kwijt bent als je een wasje draait? En natuurlijk gaan je wasje ook nog eens in de droger toch? Wij hebben het even op een rijtje voor je gezet en natuurlijk hebben we ook nog een aantal tips voor je!

Wat kost een wasbeurt?

Voor een wasbeurt betaal je water, wasmiddel en de afschrijving en onderhoud van de wasmachine. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt.

Zo betaal je voor een was op 90 graden € 2,24 aan energie, een was op 60 graden € 1,52, bij 40 graden € 1,22 en bij 30 graden ben je € 1,00 aan energiekosten kwijt.

De wasdroger

Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 3,10. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.

Tips voor je wasmachine

  1. Kies een machine met een trommelinhoud die past bij jouw huishouden: niet te groot en niet te klein.
  2. Let bij de aankoop op het energielabel: kies voor een (donker)groen label.
  3. Wil je ook een wasdroger? Koop dan een wasmachine en een losse droger. Dat gebruikt minder energie dan een combinatie-apparaat.
  4. Was altijd met een volle trommel. Je hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor je per kilo wasgoed minder energie gebruikt.
  5. Voor de normale was kun je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je normaal vervuilde was goed schoon met minder energie. Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma.
  6. Was die niet zo vuil is kan je op 30 graden wassen, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden. Er zijn ook wasmiddelen waarmee je nog kouder dan 30 graden kunt wassen.
  7. Gaat de was in de droger? Centrifugeer dan op de hoogste stand.
  8. Soms is wassen op 60 graden wel verstandig. Bijvoorbeeld als je vaatdoekjes wast of als je baby een darminfectie heeft. Gebruik dan voor een hygiënisch goed resultaat een waspoeder voor de witte was, daar zit bleekmiddel in.
  9. Was je toch vaak op hogere temperaturen? Kijk of je de wasmachine kunt aansluiten op de warmwaterkraan (hot-fill). De wasmachine hoeft het water dan niet zelf op te warmen. Kies wel voor een aansluiting waarmee je ook nog koud kunt wassen.
  10. Wasmiddel heeft ook impact op het milieu. Bekijk de tips hoe je wasmiddelen zuinig kunt gebruiken.

Bron: Nu.nl
Beeld: Pixabay

You May Also Like