Life

Hier kun je het beste schuilen om een atoombom te overleven

De oorlog in Oekraïne duurt na drie jaar nog altijd voort. Om deze reden is het risico op een oorlog tussen Rusland en de NAVO-landen groter dan ooit. Heb je je weleens afgevraagd wat je zou doen als er een aanval met een atoombom zou plaatsvinden? Waar zou je schuilen om er zonder kleerscheuren van af te komen? Misschien denk je dat een schuilkelder de enige plek is, maar onderzoekers hebben nog een plek gevonden waar je je schuil kan houden om een atoombom te overleven.

Beeld: Pexels

Onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Nicosia bestudeerden de impact van schokgolven van een nucleaire intercontinentale ballistische raket op met beton versterkte gebouwen. Wetenschappers zijn van mening dat zelfs als de gebouwen op hun plaats waren gebleven, de bewoners nog steeds gewond zouden zijn geraakt door de schokgolf of erger. Wetenschapper Dimitris Drikakis: “De hoge luchtsnelheden veroorzaakt door een nucleaire explosie vormen een aanzienlijk gevaar, naast de meer bekende gevaren zoals de explosie zelf en de daaropvolgende straling.”

“Gevaarlijke, kritieke locaties”

Drukgolven kunnen verder worden versterkt door kleine ruimtes, zoals kamers in gebouwen. De golven zijn krachtig genoeg om mensen naar buiten te katapulteren. In extreme gevallen is de kracht gelijk aan 18 keer het menselijk lichaamsgewicht. Binnenshuis ontkom je niet echt aan een explosie, maar sommige plekken zijn gevaarlijker dan andere. Collega Loannis Kokkinakis somt enkele “gevaarlijke, kritieke locaties” op die het best vermeden kunnen worden, zoals gangen en rond deuren en ramen. De veiligste plek is de hoek van de kamer bij een muur die in de richting van de explosie staat.

Check hier wat je in het eerste uur na de explosie moet doen om een atoombom te overleven:

Atoombommen

Atoombommen, een type kernwapen, zijn explosieve wapens die hun kracht ontlenen aan kernreacties, zoals kernsplijting of kernfusie. De eerste atoombommen werden ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Manhattanproject en in 1945 door de Verenigde Staten gebruikt op Hiroshima en Nagasaki. Dit leidde tot massale vernietiging en het einde van de oorlog in de Stille Oceaan.

Na de oorlog begon een wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, wat resulteerde in de productie van duizenden kernwapens. Veel landen sloten zich later aan bij het Non-proliferatieverdrag (NPV) om de verspreiding van kernwapens te beperken. Toch ontwikkelden landen zoals India, Pakistan en Noord-Korea kernwapens buiten dit verdrag.

De enorme vernietigingskracht van een atoombom maakt overleven extreem moeilijk. Toch zijn er richtlijnen en voorbereidingen die kunnen helpen om een atoombom te overleven. Denk aan het zoeken van een stevige schuilplaats, zoals een kelder, en het inslaan van voedsel, water en andere benodigdheden.

Hoewel er wereldwijde inspanningen zijn om kernwapens te verminderen, blijft de dreiging bestaan. Het belang van kennis over hoe je een atoombom te overleven blijft daarom cruciaal in discussies over internationale veiligheid en rampenbestrijding.

Check ook:

Copyright © 2022 SGXL Alle rechten voorbehouden

Mobiele versie afsluiten