Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Het Nederlands Kampioenschap Slowbiking: de langzaamste fietser wint

Nederlands Kampioenschap Slowbiking

Bij de meeste Kampioenschappen is het de bedoeling om je binnen de recordtijd naar de finish te haasten. Maar bij het Nederlands Kampioenschap Slowbiking is dit juist precies andersom. Bij dit Kampioenschap wordt niet de snelste gekroond tot winnaar, maar de langzaamste fietser. Dit is toch helemaal anders dan je gewend bent of niet?

Nederlands Kampioenschap Slowbiking

Zesde editie

Ja, je hebt het goed gelezen, de fietser die het langst over doet om de finish te halen is de nieuwe winnaar van het Nederlands Kampioenschap Slowbiking. “We willen lekker onthaasten,” geeft Paulien Willems aan: “Het klinkt allemaal best makkelijk, maar toch valt dat allemaal tegen.” Dit Kampioenschap is namelijk de zesde editie van het NK Slowbiking, maar wij hebben nupas de kans gehad om erover te schrijven. “Iedereen kan snel fietsen, maar probeer maar eens om langzaam te fietsen. Je valt misschien wel meteen om.” De voorrondes van het Kampioenschap hebben in verschillende landen plaatsgevonden zoals in Breda, Rotterdam en Utrecht. De vier beste deelnemers die het langst op hun fiets kunnen zitten, krijgen dus de kans om naar het Kampioenschap te gaan. “Het voelt zo ontzettend tegenstrijdig, maar toch wint de langzaamste tijd.”

Boodschap

Dit kampioenschap is ontstaan door een idee die een kennis van Paulien gaf toen die terugkwam van een vakantie uit China. “Nederland is een fietsland dus zo’n wedstrijd hoort hier gewoon thuis. Ik was gelijk enthousiast over het idee en later hebben we dat dan ook meteen in werking gezet.” Maar achter dit idee zit er namelijk ook een verborgen boodschap. “De maatschappij is ingesteld op snel, maar met deze wedstrijd word je gedwongen om rustig aan te doen. Daar sta je ook bewust bij stil, want je moet je goed focussen en concentreren om langzaam te zijn.” Het landelijke record voor dit kampioenschap staat op 37 minuten.

Bron: Fhm

Beeld: YouTube Gemeente Echt-susteren