In een wereld waar de digitale communicatie ons soms meer verbindt met vreemden dan met onze naasten, ontstaan er vanzelfsprekend bizarre situaties. Neem nou Henk, die op een dag zomaar een verkeerd verstuurd appje ontvangt van een totale onbekende. “Hallo, ben jij George?” begint het. Een simpele fout, zou je denken, maar dit is het startsein voor een gesprek dat steeds surrealistischer wordt.
Verkeerd verstuurd appje
Henk, duidelijk niet George, krijgt te horen dat het nummer verkeerd doorgegeven is door een reisbureau. Een onschuldige vergissing? Wellicht, maar dan neemt het gesprek een onverwachte wending. “Wat ben je nu aan het doen?” vraagt de onbekende, na een korte verontschuldiging. Terwijl Henk antwoordt dat hij de afwas doet, lijkt de situatie geklaard. Maar dan: “Borden?” Ja, Henk, dat is meestal waar je mee begint na het eten.
Nieuwsgierigheid kent geen grenzen
Het zou bij deze alledaagse uitwisseling kunnen blijven, maar nee, de nieuwsgierigheid van de onbekende, die zich later voorstelt als Afra, lijkt geen grenzen te kennen. Van vragen over het tijdstip tot diepere, persoonlijke vragen zoals de naam en bezigheden, het komt allemaal voorbij. Afra is “erg blij je te ontmoeten”, zegt ze, terwijl Henk zich waarschijnlijk afvraagt hoe vreemd dit nog kan worden.
Het wordt vreemder
En vreemd wordt het zeker. Na een onschuldig “goede nacht” volgt er plots een politieke twist. “Wie was je favoriete voorzitter van de 2e kamer, en waarom is dat Khadija Arib?” out of the blue. Het gesprek springt van de hak op de tak en het volgende moment wordt er een discussie gevoerd over de kwaliteiten van Vera Bergkamp en het politieke klimaat in Nederland, waarbij termen als ‘populistische speeltuin’ en ‘populistisch bruin rechts’ niet geschuwd worden.
Einde gesprek
Maar wat doet Henk? Hij blijft beleefd, beantwoordt vragen en probeert ondertussen zijn weg te vinden in dit digitale doolhof van ongevraagde intimiteiten en politieke beschouwingen. Het gesprek eindigt met een filosofische vraag over het verdwijnen van het redelijke midden in de politiek, waarop Henk simpelweg antwoordt: “Ik begrijp niet waar je het over hebt.”
Uiteenlopend en hilarisch
Zo zien we maar weer, een verkeerd verstuurd appje kan leiden tot de meest uiteenlopende en soms hilarische interacties. Henk heeft waarschijnlijk niet de antwoorden gevonden waar hij op hoopte, of misschien juist wel. Wat we wel weten, is dat het soms beter is om links af te slaan, want “links is altijd beter,” toch?
Check ook: