Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Experts slaan alarm rond “zorgwekkende” verspreiding van dodelijke schimmel in VS

dodelijke schimmel

Experts in de Verenigde Staten hebben alarm geslagen over de “zorgwekkende” verspreiding van een dodelijk schimmel. De schimmel, een soort gist genaamd Candida auris of C. auris, kan ernstige ziekten veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

dodelijke schimmel

Candida auris of C. auris

Een potentieel dodelijke schimmel verspreidt zich snel door Amerikaanse zorginstellingen, zo blijkt uit een nieuw overheidsonderzoek. De schimmel, een soort gist genaamd Candida auris of C. auris, kan ernstige ziekten veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het aantal mensen bij wie een infectie is vastgesteld – evenals het aantal mensen bij wie door screening werd vastgesteld dat ze drager zijn van C. auris – is in een alarmerend tempo gestegen sinds het voor het eerst werd gemeld in de VS.

De schimmel is volgens de CDC op de huid en door het hele lichaam te vinden. Het is geen bedreiging voor gezonde mensen, maar ongeveer een derde van de mensen die ziek worden met C. auris sterft.

De stijgingen

De stijgingen, “vooral in de meest recente jaren, zijn echt zorgwekkend voor ons”, zei de hoofdauteur van de studie, Dr. Meghan Lyman, chief medical officer in de Mycotic Diseases Branch van de CDC, in een interview. “We hebben stijgingen gezien, niet alleen in gebieden met voortdurende transmissie, maar ook in nieuwe gebieden.”

De nieuwe waarschuwing van de CDC, gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine, komt terwijl het Mississippi Department of Health een groeiende uitbraak van de schimmel bestrijdt. Sinds november zijn minstens 12 mensen besmet met C. auris met vier “potentieel geassocieerde sterfgevallen”, zei de staatsepidemioloog Dr. Paul Byers in een e-mail.

In het CDC-rapport analyseerden onderzoekers de gegevens van de staat en de lokale gezondheidsafdeling over mensen die ziek waren geworden door de schimmel van 2016 tot en met 31 december 2021, evenals over degenen die ‘gekoloniseerd’ waren, wat betekent dat ze niet ziek waren maar het op hun lichaam droegen met het potentieel om het door te geven aan anderen die er mogelijk kwetsbaarder voor zijn.

Het aantal besmettingen steeg van 2019 tot 2020 met 59% tot 756 en vervolgens met nog eens 95% tot 1.471 in 2021.

De onderzoekers ontdekten ook dat de incidentie van mensen die niet besmet zijn met de schimmel maar er wel door zijn gekoloniseerd, in 2020 met 21% is gestegen in vergelijking met 2019 en met 209% in 2021, met een stijging tot 4.041 in 2021 vergeleken met 1.310 in 2020.

Check ook: ‘Helderziende’ die pandemie voorspelde, laat weten wat we in 2023 kunnen verwachten (sgxl.nl)

Bron: Welingelichte Kringen

Beeld: The Last of Us, Pexels

You May Also Like