Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Enorme invasie van wespen onderweg, mogelijk ‘ergste in jaren’

wespen

Vanwege de hittegolf zullen in de late zomer grote aantallen wespen Europa binnenvallen, zo verwachten experts Omdat niets zo ‘zomer’ schreeuwt als een zwerm boze wespen…

wespen
Beeld: Pixabay

Wespenpopulatie zal dit jaar toenemen

Experts in Groot Brittannië waarschuwen mensen nu zelfs om zich schrap te zetten voor ‘suikergekke’ bugs in de komende hittegolf van de late zomer. De wespenpopulatie zal dit jaar naar verwachting aanzienlijk toenemen als gevolg van de warmere temperaturen. Wespenpopulaties fluctueren van jaar tot jaar, afhankelijk van seizoens- en weersveranderingen die hun overlevingskansen tot de lente kunnen bepalen.

“Jaar van de wesp”

Omdat wespen ervoor kiezen om in de lente in bomen, zolders of zelfs ondergronds te nestelen, kan zwaar weer hun huizen verwoesten en hun overlevingskansen verkleinen. De hoge temperaturen van dit jaar in combinatie met de verminderde regenval hebben de wespen echter een ideale broedomgeving geboden. Stop Wasps – Sebastien Pommereul, manager van Stop Pests, vertelde BFMTV: “Dit jaar hebben we 10 tot 12 interventies per dag. Vorig jaar waren het er vijf.” Insectenaanvallen hebben er zelfs toe geleid dat 2022 door verdelgers het “Jaar van de wesp” wordt genoemd.

wespen
Beeld: Pexels

‘Zoet’

Tijdens de laatste maanden van de zomer, wanneer hun larven uitgroeien tot wespen van volledige grootte, kunnen de wespen ‘zoet’ zijn, wat betekent dat ze nieuwe energiebronnen moeten vinden. Het is de perfecte timing wanneer velen van ons zullen genieten van zomerse barbecues of zelfs buiten in de biertuin zullen zitten. Wespen worden vaak aangetrokken door onze zoetigheden zoals prosecco, koolzuurhoudende dranken en ijs, dus dit is de perfecte plek om de wespenvloot bij te tanken.

wespen
Beeld: Pexels

Symptomen

Voor degenen onder ons die ongelukkig genoeg zijn om deze zomer door een wesp te worden gebeten, zei de NHS: “Insectenbeten en -beten resulteren vaak in rode, gezwollen bultjes op de huid. Dit kan pijnlijk zijn en in sommige gevallen kan het erg jeuken. Symptomen verbeteren meestal binnen enkele uren of dagen, hoewel het soms langer kan duren.” Bij sommige mensen kan het echter allergische reacties veroorzaken die bij sommige mensen nog steeds als “mild” worden beschouwd. NHS-richtlijnen: “Grotere delen van de huid rond de beet of steek zullen gezwollen, rood en pijnlijk worden. Dit zou binnen een week moeten verdwijnen.”

Spoedbehandeling

Voor sommige mensen kan een wespensteek sommige mensen in een anafylactische shock brengen, waardoor een spoedbehandeling nodig is. Symptomen van een allergische reactie zijn onder meer: ernstige zwelling, netelroos of jeuk, duizeligheid, misselijkheid en overgeven, buikkrampen en een plotselinge daling van de bloeddruk. Op de website van de NHS staat: “Als u of iemand anders symptomen van een ernstige reactie heeft, bel dan onmiddellijk 999 voor een ambulance. In deze gevallen is een spoedopname in het z
iekenhuis vereist.”

Bron: ladbible
Beeld: Pixabay & Pexels

You May Also Like