Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Eerste mens besmet met dodelijke “The Last of Us”-schimmel 

The Last of Us schimmel
Beeld: HBO

Een man in India is geïnfecteerd met een soort plantaardige schimmel, een wereldprimeur, waardoor internetgebruikers parallellen trekken met de post-apocalyptische schimmelachtige zombie-uitbraak uit de HBO-hit The Last of Us.

Positief getest

De 61-jarige man testte positief op Chondrostereum purpureum, volgens een rapport dat door artsen die hem behandelden, werd ingediend in de Medical Mycology Case Reports. Van de voorheen uitsluitend op planten voorkomende dodelijke infectie is bekend dat zij de zilverblad ziekte veroorzaakt bij flora, meestal bij rozensoorten. De man, die in het rapport niet bij naam wordt genoemd, werd behandeld in de Apollo Multispecialty Hospitals in Kolkata, West-Bengalen. Naar verluidt had hij gedurende drie maanden symptomen zoals hoesten, vermoeidheid, slikproblemen en een hese stem. Hij had geen ziektegeschiedenis en was een risicopatiënt, aldus het rapport.

The Last of Us schimmel uitbraak
Beeld: HBO

Het rapport

“Dit geval benadrukt het potentieel van omgevingsschimmels om ziekten bij mensen te veroorzaken en benadrukt het belang van moleculaire technieken om de veroorzakende schimmelsoort te identificeren”, aldus de auteurs van het medische rapport. “Hoewel er verschillende evolutionaire routes van plantaardige en dierlijke pathogenen bestaan, is er recent bewijs voor besmetting van dieren of mensen door fytopathogenen. Opwarming van de aarde, verandering van het ecosysteem, internationaal reizen en handel, en ongeplande verstedelijking kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van niet alleen nieuwere schimmelinfecties, maar ook verschillende zoönotische virale en bacteriële ziekten,” voegde het rapport eraan toe.

Onthulling

De identiteit van de ziekteverwekker werd onthuld door sequentiebepaling. Met conventionele technieken zoals microscopie en kweek kon de schimmel naar verluidt niet worden geïdentificeerd. Een CT-scan onthulde een “paratracheaal abces” in de nek van de man, dat zijn luchtwegen blokkeerde en de symptomen veroorzaakte. Na drainage van de pus werd hem dagelijks een antischimmelmiddel voorgeschreven. Volgens de rapporten herstelde hij van de infectie en is deze sinds de behandeling niet meer teruggekeerd. “Dit rapport toont de kruisbestuiving aan van plantenpathogenen naar de mens bij nauw contact met plantenschimmels”, waarschuwden de medici in het rapport. “De cross-kingdom pathogeniciteit vereist veel werk om inzicht te krijgen in de betrokken mechanismen en zo te komen tot mogelijke aanbevelingen om deze infecties te beheersen en in te dammen.”

The Last of Us schimmel uitbraak
Beeld: HBO

Geen directe redenen tot bezorgdheid

De bezorgdheid over schimmels die mensen infecteren groeide nadat in de Amerikaanse tv-show met Pedro Pascal, Bella Ramsey en Nick Offerman een fictieve post-apocalyptische wereld werd getoond waarin mensen besmet raken met een schimmel genaamd Cordyceps en in zombies veranderen. Bovendien heeft de levensechte schimmel Cordyceps uit de tv-serie, die werd aangepast aan een spel met dezelfde naam, de sprong naar de mensen niet gemaakt. Er zijn geen directe redenen tot bezorgdheid, aangezien van de miljoenen schimmels die in het milieu voorkomen, momenteel slechts een paar honderd schimmels mensen en dieren kunnen besmetten.

Check ook: Mycoloog onthult dat schimmel maar 3 stappen verwijderd is van realiseren van The Last of Us

Bron: clint.be

Beeld: HBO

You May Also Like