Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Eerste megapolis ter wereld belooft 500.000.000 mensen te gaan huisvesten

megapolis

De allereerste megapolis ter wereld belooft maar liefst 500.000.000 mensen te huisvesten zodra de werkzaamheden zijn afgerond. Bij zo’n ambitieus project zal de megazone pas in het begin van de volgende eeuw volledig klaar zijn. Maar de wereld ziet nu al hoe de allereerste megalopolis zich ontwikkelt.

5 landen

De zone zal zich bijna 1000 km langs de Afrikaanse westkust uitstrekken en daarbij vijf landen doorkruisen. Het begint in Abidjan in Ivoorkust en eindigt in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos en zal uiteindelijk een half miljard mensen huisvesten. Op zijn reis zal het ook door Ghana, Togo en Benin lopen, waarbij de kuststeden Takoradi, Accra, Prampram, Lome en Cotonou enorme ontwikkelingsprojecten zullen krijgen.

megapolis
Beeld: YouTube

Al begonnen

Maar het werk van de megapolis is al begonnen, met meer hoogbouwtorens, hotels, winkelcomplexen en kantoren langs de lange kustlijn. En als de landen blijven groeien, zal natuurlijk ook de bevolking toenemen, want meer banen betekent meestal meer mensen. Momenteel woont in Afrika 17 procent van de wereldbevolking, en de VN voorspelt dat de bevolking van het continent tegen 2100 zal zijn toegenomen tot vier miljard, 40 procent van de totale wereldbevolking. En tegen die tijd zullen naar verwachting maar liefst een half miljard mensen in de megalopool wonen. Onderdeel hiervan is een nieuwe geavanceerde snelweg langs de Golf van Guinee, die Abidjan met Lagos verbindt.

Financiering

Het geld voor de nogal dure nieuwe snelweg van 12,6 miljard pond is al bijeengebracht door de leiders van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, die zeggen dat het nieuwe stuk weg tot zes rijstroken breed zal worden. Onderdeel van de plannen is ook om zogenaamde kleine steden op te knappen en te verbeteren tot grote steden met meer werkgelegenheid, accommodatie, toeristische attracties en meer.

megapolis
Beeld: YouTube

Accra

Accra, de hoofdstad van Ghana, is een stad die een grote opknapbeurt krijgt. De autoriteiten hebben een project van bijna 1 miljard pond bekendgemaakt in een poging het toerisme te stimuleren. Zij willen dit doen door nieuwe luxe hotels, winkelcentra en kantoren te bouwen in de hoofdstad. Howard French, een schrijver over mondiale zaken, heeft de plannen beschreven als een “megalopolis in wording”. Hij vertelde de Guardian: “Dit [stuk] wordt door veel deskundigen gezien als ’s werelds snelst verstedelijkende regio, een megalopolis in wording – dat wil zeggen, een grote en dicht opeengepakte groep grootstedelijke centra. Abidjan zal met 8,3 miljoen mensen bijna net zo groot zijn als New York City nu is. Het verhaal van de kleine steden in de regio is al even dramatisch. Zij worden ofwel zelf grote stedelijke centra, ofwel – zoals in plaatsen als Oyo in Nigeria, Takoradi in Ghana en Bingerville in Ivoorkust – geleidelijk opgeslokt door grotere steden. Ondertussen ontstaan er nieuwe steden in gebieden die een generatie geleden nog onvruchtbaar waren.”

Check ook: Drone-beelden verschenen van Saoedisch megaproject ‘The Line’

Bron: unilad.com

Beeld: YouTube

You May Also Like