Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Dit zegt de kleur van jouw snot over jouw gezondheid

snot

Wanneer je verkouden bent, heb je wel eens naar de kleur van je snot gekeken. Wist je dat de kleur heel wat kan vertellen over wat zich afspeelt in jouw lichaam. Elke kleur en structuur heeft een ander verhaal. Lees hieronder wat de kleur van de slijm uit jouw neus zegt over je gezondheid.

Transparant

Helder slijm is meestal water en bevat eiwitten, antilichamen en opgeloste zouten. Dit wordt 24/7 door jouw neusweefsels aangemaakt. Het meeste loopt langs de achterkant van je keel en lost op in je maag.

Beeld: Pexels

Wit slijm

Het gezwollen, ontstoken weefsel in jouw neus vertraagt ​​de stroom van slijm, waardoor het water verliest en plakkerig en troebel wordt. Dit kan een teken zijn van een neusinfectie of een verkoudheid.

Geel slijm

Dit kan duiden op een verkoudheid of infectie. De gelige tint is afkomstig van witte bloedcellen die naar de infectieplaats haasten en vervolgens worden verwijderd wanneer de klus is geklaard. “Geel of groen snot kan soms betekenen dat je een infectie hebt”, zegt Dr. Sindwani. “Maar onthoud dat er andere dingen zijn die bij die kleur passen, inclusief hoe je je in het voelt of als je koorts hebt.” Een verkoudheid duurt 7 tot 10 dagen.

Groen slijm

Je immuunsysteem vecht echt en je slijm zit vol dode witte bloedcellen. Als je na ongeveer 10-12 dagen nog steeds ziek bent, raadpleeg dan jouw arts. Je kunt sinusitis hebben, een bacteriële infectie die wordt behandeld met antibiotica. Als je koorts hebt of erg ziek bent, ga dan zo snel mogelijk naar jouw arts.

Roze of rood slijm

Het neusweefsel in jouw neus is op de een of andere manier beschadigd – mogelijk omdat het droog of geïrriteerd is. “Full-on rood kan een bloedneus veroorzaken”, zegt Dr. sindwani. Hij voegde er echter aan toe dat de rode kleur niet altijd een probleem is. “Een paar spikkels bloed of een roze tint slijm is misschien niet zo erg. Dat kan gewoon een beschadiging of irritatie van de binnenkant van je neus zijn. Als je ziek bent en veel snuit of als je veel in je neus wrijft, kan dat ervoor zorgen dat er een paar bloedvaten stukgaan waardoor je een beetje bloedt.”

Beeld: Pexels

Bruin slijm

De tint kan oud bloed zijn, maar het is waarschijnlijk iets dat is ingeademd, zoals vuil, snuiftabak of paprika.

Zwart slijm

Als je niet rookt of drugs gebruikt, kan zwart slijm een ​​ernstige schimmelinfectie betekenen. “Er zijn enkele schimmelinfecties die zwart snot kunnen veroorzaken die zeer, zeer ernstig kan zijn”, zegt Dr. sindwani. “Maar gelukkig zijn ze buitengewoon zeldzaam.”

Bron: welingelichtekringen.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like