Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Dit is wat alle F1-coureurs verdienen in 2023: Verstappen, Hamilton en De Vries

wat F1 coureurs verdienen
Beeld: Instagram

Het Formule 1-seizoen van 2023 is volop aan de gang. Onze nationale held Max Verstappen lijkt probleemloos op weg te zijn naar zijn derde wereldtitel. Hij strijkt daar dan ook een dik salaris voor op, maar ook in achterhoede hoeven coureurs niet op een houtje te bijten. Dit is wat alle F1-coureurs verdienen in 2023.

Wat F1 coureurs verdienen

Sinds het seizoen van 2021 kent de Formule 1 een budgetplafond, wat inhoudt dat teams slechts een beperkt bedrag mogen besteden aan de ontwikkeling van hun auto’s. Hoewel de salarissen van coureurs niet onder dit plafond vallen, behoren enkele topcoureurs nog altijd tot de best betaalde sporters ter wereld. Het exacte salaris van een coureur is echter moeilijk vast te stellen, gezien bonussen die vaak in contracten zijn opgenomen en extra geld dat ze verdienen bij bepaalde prestaties. Daarnaast zijn er nog inkomsten uit persoonlijke sponsoring en andere bronnen, die buiten het bereik van dit artikel vallen.

Olav Mol Jack Plooij wat F1 coureurs verdienen
Beeld: Instagram Max Verstappen

De best betaalde coureurs in de Formule 1

Max Verstappen zette in 2022 zijn handtekening onder een baanbrekende deal met Red Bull Racing, waarmee hij de best betaalde coureur op de grid werd. Hij verbond zich tot en met eind 2028 en zijn salaris werd oorspronkelijk geschat op 41 miljoen dollar per jaar, maar recente rapporten suggereren dat het bedrag zelfs oploopt tot 50 miljoen dollar. Voorheen bekleedde Lewis Hamilton deze eretitel, met een geschat salaris van 37 miljoen dollar per jaar bij Mercedes.

Op de derde plaats vinden we Charles Leclerc, die naar verluidt een jaarlijks salaris van 24 miljoen dollar ontvangt vanuit Ferrari. Hij wordt op de voet gevolgd door Fernando Alonso van Aston Martin, met een inkomen van 20,1 miljoen dollar per seizoen. Lando Norris van McLaren completeert de top vijf met een jaarlijks salaris van 20 miljoen dollar. Met Verstappen, Hamilton en andere hoogbetaalde coureurs op de grid, blijft de Formule 1 een sport waarin grote bedragen worden verdiend door de absolute toppers.

Salarissen in de achterhoede van de Formule 1

Na de “grote vijf” dalen de salarissen vrij snel, hoewel het nog steeds om astronomische bedragen gaat. Carlos Sainz ontvangt bijvoorbeeld 12 miljoen dollar per seizoen vanuit Ferrari, gevolgd door Sergio Pérez van Red Bull Racing met 10 miljoen dollar. Valtteri Bottas van Alfa Romeo en George Russell van Mercedes krijgen allebei 10 miljoen dollar per seizoen. Esteban Ocon van Alpine verdient 6 miljoen dollar, terwijl Kevin Magnussen van Haas 5 miljoen dollar ontvangt. Pierre Gasly van Alpine en Alexander Albon van Williams verdienen beide 5 miljoen dollar. Lance Stroll van Aston Martin en Nico Hülkenberg van Haas krijgen elk 2 miljoen dollar.

In de tweede helft van het veld zijn de salarisbedragen meer gelijkwaardig. Zhou Guanyu van Alfa Romeo en Oscar Piastri van McLaren ontvangen beiden 2 miljoen dollar per seizoen. Nyck de Vries, nieuwkomer bij AlphaTauri, krijgt 1 miljoen dollar, evenals Logan Sargeant van Williams en Yuki Tsunoda, teamgenoot van De Vries bij AlphaTauri. Hoewel deze bedragen lager zijn dan bij de topcoureurs, zijn ze nog steeds aanzienlijk en maken ze deel uit van de unieke wereld van de Formule 1.

wat F1 coureurs verdienen

Check ook: Lewis Hamilton op het punt om een historisch contract te ondertekenen

Bron: Gpfans

You May Also Like