Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eten & Drinken

Dit is waarom het voelt alsof de tijd sneller gaat als je alcohol drinkt

alcohol

We kennen allemaal de uitdrukking ‘de tijd vliegt als je plezier hebt’, en voor veel mensen wordt dat idee bewezen als ze een paar drankjes gaan drinken. Soms kan het voelen alsof de muziek nog maar net is begonnen als je plotseling het geluid van stilte en harde lichten hoort; andere keren heb je misschien het gevoel dat je nog maar net begonnen bent met grappen maken met je vrienden in de pub, terwijl je omringd bent door lege glazen en luistert naar de oproep van de laatste bestellingen.

Verschillende suggesties

Dus waarom lijkt de tijd altijd te vliegen als je alcohol hebt gedronken? Nou, er zijn een paar mogelijkheden. Onder verwijzing naar neurowetenschapper Warren Meck, de Liverpool John Moores University docenten Ruth Ogden en Catharine Montgomery, suggereerden dat een dergelijke reden zou kunnen zijn omdat de inname zelf de manier beïnvloedt waarop onze hersenen de tijd bewaken. Hierdoor verandert de snelheid van een ‘interne klok’. Een andere suggestie is dat de activiteiten die we op dat moment ondernemen, van invloed zijn op de manier waarop we het verstrijken van de tijd waarnemen, mogelijk door ons bezig te houden en te voorkomen dat we de positie van de wijzers van de klok in de gaten houden.

Om de vraag hoe alcohol onze perceptie van tijd beïnvloedt verder te onderzoeken, probeerden de docenten te achterhalen of de tijd nog ‘vloog’ als deelnemers niet bezig waren met de soorten sociale interacties die typisch met alcohol worden geassocieerd. In de studie, beschreven voor The Psychologist, vroegen onderzoekers mensen om een ​​woordclassificatie taak te voltooien zonder hen te vertellen dat ze later zouden worden gevraagd hoe lang de taak duurde, wat betekent dat ze hopelijk minder kans zouden hebben om de tijd in de gaten te houden.

Free Two Smiling Women Sitting on Wooden Bench Stock Photo
Pexels Elevate

Het onderzoek

Nadat de taak was voltooid, werden de deelnemers gevraagd in te schatten hoe lang ze dachten dat het duurde en/of de tijd met dezelfde snelheid als normaal verstreek, of sneller of langzamer dan normaal. Deelnemers voerden vervolgens ook een reeks taken uit waarin ze een oordeel vellen over de lengte van korte tonen. Uit het onderzoek bleek dat het vermogen van de deelnemers om de duur van de woordclassificatie taak in minuten en seconden in te schatten, niet werd beïnvloed door alcoholgebruik, hoewel de consumptie van een hoge dosis alcohol ertoe leidde dat de tijd sneller verstreek.

Bron: Unilad

Beeld: Pexels/ Unisplash