Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

‘Dit is hoeveel inwoners Nederland over 50 jaar zal hebben’

hoeveel inwoners nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat Nederland in 2070 ruim 20,7 miljoen inwoners zal tellen. Tussen nu en dan zal bovendien het aandeel van de bevolking ouder dan 65 toenemen. Op dit moment is één op de vijf Nederlanders 65 jaar of ouder en in 2070 kan dit oplopen tot meer dan 26%.

Tussen 2040 en 2050

De verhoudingsgewijs oudere bevolking is volgens het CBS een gevolg van de babyboom van na de Tweede Wereldoorlog en de babyboom van de jaren zestig, waarbij ook een langere levensduur een rol speelt. Het Bureau voor de Statistiek verwacht dat het aantal ouderen tussen 2040 en 2050 zal stabiliseren. Tegen die tijd zal een fractie van de bevolking de 65 hebben bereikt en zullen veel van de oudere naoorlogse geboorten zijn overleden.

hoeveel inwoners nederland
Beeld: Pexels

Na 2050

Na 2050 zal het aantal ouderen weer toenemen, mede doordat meer millennials de 65 jaar zullen bereiken. Het aantal 80-plussers zal naar verwachting in 2070 meer dan verdubbelen. Volgens het Bureau voor de Statistiek zullen naar verwachting in 2070 meer dan twee miljoen mensen 80 jaar of ouder zijn. Dat is dit jaar 850.000. De groei van de Nederlandse bevolking komt vooral door immigratie en een hogere levensverwachting. De groei zal vooral de komende decennia plaatsvinden. Tussen 2024 en 2056 zal de bevolking toenemen van 18 miljoen naar 20 miljoen. Daarna vertraagt het groeitempo.

hoeveel inwoners nederland
Beeld: Pexels

Onderzoek, voorspellingen en onzekerheden

Om de ontwikkeling van de bevolking te bepalen, gebruikt het CBS een model dat aannames over toekomstige geboorten, sterfte, immigratie en emigratie combineert. De immigratiecijfers variëren echter sterk van jaar tot jaar en het is onzeker of de levensverwachting in hetzelfde tempo zal blijven stijgen. Daarom heeft het Bureau voor de Statistiek benadrukt dat de prognoses voor de bevolkingsgroei “met onzekerheden omgeven” zijn. In 2070 zal onze bevolking echter “zeer waarschijnlijk” tussen de 19 miljoen en 22,4 miljoen zijn.

Bron: welingelichtekringen.nl

Beeld: Pexels, Pixabay

You May Also Like