Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Dit is het inkomen van een stukadoor

Beeld: Pexels

Heb je altijd al ambities gehad om als stukadoor aan het werk te gaan en wil je weten hoeveel je zou kunnen verdienen met jouw droombaan? Dan is dit artikel wellicht iets voor jou, want we zetten alles netjes op een rijtje m.b.t. de salarissen als stukadoor.

Taken

Je moet fysiek sterk zijn om te werken als een stukadoor. Denk maar aan stucwerk en cement gebruiken om muren af ​​te werken en te beschermen. Daarnaast moet je vakkundig gipswanden kunnen plaatsen, onderhouden en repareren. Je werkt vaak in gebouwen, maar soms ook in de buitenlucht. Het is dus een carrière waarbij je tegen een stootje moet kunnen.

stukadoor
Beeld: Pexels

Opleiding

Toine Visker van NOA Leerbedrijf Afbouw werkt samen met ROC om jongeren op te leiden in het afbouwproces. “Doorgaans komen jongeren vanuit het vmbo in mbo-niveau 2 en volgen dan een tweejarige bbl-opleiding. Ze werken vier dagen en gaan één dag naar school.” Wie de afbouw onder de knie wil krijgen, volgt mbo-niveau 3. “Wil je de top bereiken als stukadoor, dan ga je door voor een specialisatie in de decoratie en restauratie. Hierin leer je onder meer werken met bijzondere materialen. Deze opleiding moet je wel deels of geheel zelf bekostigen.”

Salaris junior stukadoor

Loonwijzer toont de startsalarissen van stukadoors tussen de 1.700 en 2.400 euro per maand. Onder de 21 jaar geldt het jeugdloon. Op je 16e kun je als stukadoor aan de slag. Dan geldt volgens Visker een brutoloon van 7 tot 8 euro per uur. “Heb je eenmaal vijf jaar ervaring, dan kom je tot veel hogere salarissen, van 20 tot 22 euro per uur.” Roel van Dijk van vakbond CNV Vakmensen gaf aan dat een 20-jarige bijna 1.400 euro per maand verdient. Dit is in lijn met de aflopende cao van begin 2022 tot eind 2023. “Er is een flink verschil in beloning naar gelang de ervaring. Momenteel worden er ook mooie prestatiebonussen afgesproken”, aldus Van Dijk.

minimumloon
Beeld: Pexels Cottonbro

Verwachtingen en voorzieningen

Bij een fulltime werkweek van 37,5 uur heb je recht op 25 vakantiedagen per jaar. Je hebt recht op 29 vakantiedagen per jaar tot je 18 wordt. Er wordt ook rekening gehouden met oudere werknemers. Van Dijk: “Er is nu een goede regeling voor 55-plussers. Wie in aanmerking komt, mag vier dagen per week werken in plaats van vijf.” In sommige gevallen is het mogelijk om tot drie jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd helemaal te stoppen met werken. “Dan krijg je bijna 1.900 euro per maand salaris zonder belastingheffing.”

Hoger salaris

Volgens Loonwijzer lag het brutosalaris na vijf jaar in dienst tussen de 2.100 en 2.800 euro bij een 38-urige werkweek. Dit suggereert een bescheiden toename in ervaring ondanks een significante toename in ervaring. Van Dijk: “Het loongebouw is vrij laag, dus een stukadoor zit snel aan het maximum van de cao. De werkgever legt daar het nodige bij als een stukadoor hard nodig is.” Wanneer de stukadoor de stap zet om een ​​zelfstandig bedrijf te beginnen, is het een andere zaak. Uit de tabel van Loonwijzer blijkt het verschil in loon tussen de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en de zzp’er. Het uurloon is maximaal 22 euro voor een vast dienstverband, minimaal 30 euro en maximaal 50 euro voor zzp’ers. Bruto uurloon van 50 euro per uur omrekenen naar netto loon is ongeveer 75%, ofwel netto-uurloon van 37,50 euro. De kosten van bedrijfswagens en uitrusting moeten er echter wel van worden afgetrokken. Zelfstandige stukadoors moeten ook hun eigen verzekering en pensioen regelen en betalen. Visker: “Ik juich het ondernemerschap toe, maar niet elke goede stukadoor is ook een goede ondernemer. De tekorten aan personeel leiden ook tot goede beloningen in loondienst. Ik ken ook stukadoors die na zelfstandigheid toch weer in loondienst treden.”

Beeld: Pexels

Uitdagingen

Stukadoors hebben ook last van bouwvertragingen als gevolg van nieuwe stikstofregels, stijgende materiaalprijzen en arbeidstekorten. Als er in de toekomst meer gebouwd kan worden, kan de prijs nog verder oplopen. Ook het huidige personeelstekort op de afdeling wordt een groter probleem. “We doen er als branche alles aan om meer jongeren te enthousiasmeren voor dit prachtige vak”, aldus Visker.

Bron: nu.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like