Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Dit gebeurt er als er een totale black-out in Nederland plaatsvindt

black-out in Nederland

Misschien dat je er niet zo vaak – of zelfs nauwelijks – over nadenkt, maar wat gebeurt er als de stroom in Nederland, Europa of heel de wereld uitvalt? Het is geen sciencefiction-situatie, maar een situatie die echt zou kunnen plaatsvinden, zeker in de huidige energiecrisis. Het schijnt zelfs dat het zeker een keer gaat gebeuren, maar wat gebeurt er dan precies? 

Stroom valt weg

Stel je voor dat je aan het thuiswerken bent en plotselijk een electriciteitsstation duizenden kilometers verderop in Europa uitvalt. Ook al is het duizenden kilometers verderop, dan nog heeft het ook effect op ons en de rest van de wereld. Het Europese stroomnetwerk functioneert namelijk als één systeem. Dit betekent dat alles met elkaar verbonden is. En dan?

Niks doet het meer

Alles wat afhankelijk is van netstroom valt uit, denk aan al je apparaten, internet, liften, treinen, metro’s en trams. Alle verkeerslichten vallen uit en je kunt niet meer pinnen. De verwarming doet het niet meer en flatbewoners hebben pas echt pech: je kunt nog maar één keer je toilet doorspoelen. De pomp die het water omhoog pompt is namelijk ook uitgevallen. Super!

112 slecht bereikbaar

Telefoonmasten zullen overbelast raken waardoor 112 slecht bereikbaar is. Ook vliegvelden schrappen vluchten en cafés, restaurants en winkels sluiten de deuren. Ziekenhuizen en supermarkten hebben een noodaggregraat voor 24 uur. Dat is dan weer een heel klein lichtpuntje. De mensen in de liften zitten nog steeds vast, maar er is te weinig brandweerpersoneel om iedereen snel te kunnen bevrijden. Ook stuwen en gemalen zullen uitvallen en dat zorgt ervoor dat het waterpeil in kanalen en meren niet meer te controleren valt. Rioolzuiveringsinstallaties kappen er ook mee.

Hamsteren

Wat we in maart 2020 ook al zagen, wordt nu ook weer werkelijkheid: mensen gaan hamsteren, want je kunt ook niet meer koken. Je vriezer doet het niet meer, dus al je ingevroren vlees en vis zullen bederven. Lekker dan. Na verloop van tijd doet de stadsriolering het ook niet meer, waardoor je ontlasting gewoon in je wcpot blijft liggen. De verwachting is dat je na twee dagen geen stromend water meer hebt. Wat doe je dan? Bij je buren aankloppen? Maar zij hebben ook niet genoeg water om het gezin te voorzien. Wat de overheid of de Europese Unie gaat doen is nog maar de vraag. Zo’n situatie heeft nog niet eerder op zo’n grote schaal plaatsgevonden.

Voorbereiden

Al met al: het brengt een hoop ellende en chaos met zich mee. iets wat we nog heel ver voor ons uit willen schuiven. Misschien toch maar alvast wat blikvoer en waterflessen kopen voor het geval dat… En een stapeltje cash in huis hebben! Een voorbereid mens telt voor twee!

Check hier wat er zou gebeuren als de wereld 7 dagen zonder stroom zou komen te zitten:

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like