Een belangrijk ingrediënt dat vaak in energiedrankjes wordt gebruikt, zou het verouderingsproces van het lichaam kunnen vertragen, zo blijkt uit een onderzoek.
Taurine
Taurine – een chemische stof die doorgaans wordt aangetroffen in energiedrankjes zoals Red Bull – blijkt de levensduur van muizen te verlengen en nu willen onderzoekers het uitproberen bij mensen. Experts zeggen dat de chemische stof – die van nature in het lichaam voorkomt en vaak wordt aangetroffen in voedsel met eiwitten zoals vis of vlees – een ‘levenselixer’ kan zijn en ons in wezen kan helpen langer te leven.
Langer leven
Een team van onderzoekers van de Columbia University in New York ontdekte dat het taurinegehalte tijdens het menselijke leven met 80 procent daalde. Maar toen ze het op een jeugdiger niveau brachten, werd de gezonde levensduur van muizen van middelbare leeftijd met wel drie tot vier maanden verlengd – het equivalent van ongeveer zeven of acht mensenjaren. En bij testen op apen verbeterde de toevoeging van taurine hun gezondheid op een aantal gebieden. Tijdens de onderzoeksproef ontdekten ze dat de levensduur van muizen die taurine kregen met 10 procent tot 12 procent toenam, waarbij de levensverwachting in gevallen met 18 procent tot 25 procent toenam.
Anti-verouderingsstrategie
De studie, gepubliceerd in Science, zegt: “De overvloed aan taurine neemt af tijdens het ouder worden. Een omkering van deze achteruitgang door suppletie met taurine verhoogt de gezondheids- en levensduur bij muizen en wormen en de gezondheid bij apen. “Dit identificeert taurinetekort als een aanjager van veroudering bij deze soorten. Omkering van taurinetekort tijdens veroudering kan een veelbelovende anti-verouderingsstrategie zijn.
Levensduur van mensen
Ze zeiden dat hoewel het onduidelijk is of we er op dezelfde manier baat bij zouden hebben als de dieren, er een grootschalig spoor zou moeten zijn om te zien of onze levensduur kan worden beïnvloed door taurine. Het team weet niet of supplementen van de chemische stof de levensduur van mensen kunnen verbeteren, maar toen ze keken naar het taurinegehalte bij een groep volwassenen, ontdekten ze dat degenen met een hoger gehalte gezonder waren. En degenen met lagere niveaus leden aan diabetes type 2 en obesitas. Professor Henning Wackerhage van de Universiteit van München zei: “Wat we nu echt nodig hebben, is een onderzoek naar menselijke interventie. We staan te popelen om te gaan.” Maar het wordt door wetenschappers niet aanbevolen dat mensen hun taurine-inname gaan verhogen met energiedrankjes, dieetveranderingen of pillen.
Check ook: OEI: VOLGENS ONDERZOEK LEIDT HET DRINKEN VAN ENERGIEDRANKJES TOT KAALHEID
Bron: Unilad
Beeld: Pexels