Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Dit bedrag verdient de gemiddelde Nederlander (en het is hoger dan je denkt)

bedrag verdient gemiddelde Nederlander

Het inkomen van de Nederlandse bevolking is een belangrijke indicator voor de economische situatie en de welvaart in ons land. In dit artikel zullen we op basis van cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) inzicht geven in het gemiddelde en modale inkomen van de Nederlanders en hoe deze bedragen zich door de jaren heen hebben ontwikkeld.

Verschil Tussen Gemiddeld en Modaal Inkomen

Voordat we dieper ingaan op de cijfers, is het belangrijk om het verschil tussen het gemiddelde en modale inkomen te begrijpen. Het gemiddelde inkomen wordt berekend door het totale inkomen van de bevolking te delen door het aantal personen. Aan de andere kant vertegenwoordigt het modale inkomen het meest voorkomende inkomen in ons land.

bedrag verdient gemiddelde Nederlander
Beeld: Pexels Cottonbro

Modale Inkomen in de Loop der Jaren

Laten we beginnen met het modale inkomen. Zo’n 50 jaar geleden verdiende Jan Modaal ongeveer 5.559 euro per jaar. Een sprong naar 2022 toonde een aanzienlijke stijging, waarbij het modale inkomen steeg naar 38.000 euro per jaar. In het huidige jaar, 2023, is dit modale inkomen verder gestegen naar 40.000 euro per jaar, wat neerkomt op ongeveer 3.333 euro per maand. Dit bedrag is echter bruto, wat betekent dat er nog belastingen en andere inhoudingen vanaf gaan. Na de inhoudingen van de Belastingdienst en andere verplichte betalingen komt het netto modale inkomen uit op ongeveer 2.680 euro per maand. Hierbij is het vakantiegeld al meegerekend, wat betekent dat het eigenlijke netto maandinkomen lager uitvalt. Het modale inkomen geeft ons een beter beeld van wat de meeste mensen in ons land daadwerkelijk verdienen.

bedrag verdient gemiddelde Nederlander

Gemiddelde Inkomen en Toekomstige Prognoses

Het gemiddelde inkomen ligt daarentegen hoger dan het modale inkomen, vanwege de invloed van mensen die zeer hoge inkomens hebben. Inclusief mensen in loondienst en ondernemers, komt het gemiddelde bruto salaris uit op zo’n 3.814 euro per maand. De toekomstige prognoses voorspellen een verdere stijging van het modale inkomen tussen 2026 en 2030, waarbij het naar verwachting zal uitkomen op 51.500 euro per jaar. Deze prognoses kunnen echter onderhevig zijn aan economische veranderingen en beleidsbeslissingen.

Check ook: Vrouw verdient fortuin aan harde gesnurk van vriend

Bron: trendnieuws.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like