Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Dit bedrag mag je belastingvrij contant in huis hebben

extra energietoeslag 2023

Nog steeds kiezen veel mensen kiezen ervoor om thuis is een oude sok onder hun bed te bewaren in plaats van alles op de bank te zetten. Dit mag echter niet ongelimiteerd. Bij een bepaald bedrag komt er belasting bij kijken. Dit is het bedrag dat je belastingvrij contant in huis mag hebben.

Redenen om geld thuis te bewaren

Voor sommige mensen kan thuis geld sparen rust geven. Zij weten te allen tijde waar hun geld is en kunnen gemakkelijk controleren hoeveel geld zij momenteel hebben. Sommigen vertrouwen ook grote instellingen zoals banken of kredietverenigingen niet en denken dat die met hun geld zouden kunnen knoeien. Mensen met weinig financiële kennis begrijpen misschien niet helemaal hoe financiële instellingen werken, dus voelen ze zich meer op hun gemak als ze hun geld thuis bewaren.

contact belastingvrij
Beeld: Pexels

Belasting vanaf dit bedrag

Het is legaal om contant geld in huis te hebben, met het moet wel bij de belastingdienst gemeld worden als het gecombineerde bedrag van jouw cadeaubonnen en contant geld hoger is dan 596 euro. Met een fiscale partner komt het bedrag op maar liefst 1.192 euro. Deze bedragen moeten worden aangegeven in de rubriek ‘bank- en spaartegoeden’ op de belastingaangifte. Wanneer het totaal dat je bezit hoger is dan dit bedrag, mag jouw geld in box 3 samen met jouw andere bezittingen worden belast.

Box 3

Als jouw bezittingen in box 3 hoger zijn dan 57.000 euro of 114.000 euro samen met jouw fiscale partner, moet je belasting betalen over jouw bezittingen. Niet zo’n groot bedrag eigenlijk: als jouw bankrekeningen en contanten minus schulden zoals hypotheken 150.000 euro waard zijn, betaal je om en bij 1000 euro belasting. Dat is minder dan 1% van wat je bezit, dus absoluut niet zo erg om te missen…

Check ook: Zoveel geld moet je hebben om tot de rijkste 1% te horen

Bron: manly.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like