Connect with us

Hi, what are you looking for?

Films & Series

Disney lanceert eerste animatiefilm met plus-size hoofdpersoon

animatiefilm plus size
Beeld: YouTube

Laten we eerlijk zijn: Disney staat niet bepaald bekend om zijn inclusiviteit, en het heeft meer dan een paar problematische films in zijn kluis. Maar de laatste paar jaar heeft Disney stappen ondernomen om meer diverse personages en verhalen te laten zien (hoewel het niet altijd raak is). We zagen het met 2020’s Out, een korte film over een homoseksuele man die uit de kast komt voor zijn ouders, en met de opname van een transpersonage in Baymax eerder dit jaar. En nu maken we eindelijk kennis met onze eerste plus-size hoofdpersoon in “Reflect”.

Korte animatiefilm

De korte animatiefilm van zes minuten die op Disney+ te zien is, verwelkomt Bianca, een jonge balletdanseres, op het kleine scherm. Ze is gepassioneerd over het vak, maar lijkt teleurgesteld als ze haar spiegelbeeld in de spiegel ziet. Ze zuigt haar buik in en tilt haar kin op om erbij te horen. Vrijwel onmiddellijk wordt Bianca verplaatst naar een nauwelijks verlichte kamer, waar spiegels heersen en de jonge danseres oog in oog komt te staan met haar spiegelbeeld in alle hoeken. Dit is natuurlijk bedoeld om de lichaamsdysmorfie die ze ervaart te symboliseren.

animatiefilm plus size
Beeld: YouTube

Positieve reis

“Het verhaal opzetten vanuit het perspectief van een danseres leek gewoon natuurlijk”, zei regisseur Hillary Bradfield in een interview direct voorafgaand aan de film op Disney+. “Het is een onderdeel van het vak om naar je houding te kijken en dingen in de spiegel te controleren, dus het leek gewoon een heel goede manier om haar in die omgeving te plaatsen waar ze naar zichzelf moet kijken en dat niet wil.” Gelukkig (spoiler alert), overtroeft Bianca’s liefde voor dans haar gevoelens van minderwaardigheid, want elk van haar snelle dansbewegingen verbrijzelt het spiegelbeeld dat ze eerder bekritiseerde. Het is wat haar positieve reis qua haar lichaam start. “Als mensen naar het filmpje kijken, hoop ik dat ze een positiever gevoel krijgen over zichzelf en hoe ze eruit zien en zich goed voelen over de moeilijke delen van hun reis,” zei Bradfield, die ook over haar eigen ervaring sprak, in het interview. “Soms ga je naar de donkere plek om naar de goede plek te gaan. En dat maakt de goede plek alleen maar mooier.”

animatiefilm plus size
Beeld: YouTube

Gemengde reacties

Over het algemeen is de ontvangst van “Reflect” positief geweest, waarbij een Twittergebruiker tweette: “De 16-jarige ik had deze Disney short nodig voordat ik stopte met ballet omdat ik niet meer het dikke meisje in de klas wilde zijn. Ik ben blij dat kleintjes dit zullen hebben.” Maar de vraag blijft: Waarom moet Disney’s eerste plus-size hoofdpersonage in een verhaal spelen dat zich uitsluitend richt op lichaamsbeeld? “De vet ervaring is zoveel meer dan alleen de vetfobie die we ervaren & dit voelt niet als echte representatie”, twitterde een persoon. Een ander riep Disney rechtstreeks: “Hey Disney, doe nu dikke personages die niet tragisch zijn en wiens verhalen niet om hun gewicht draaien?”.

animatiefilm plus size
Beeld: YouTube

Niet genoeg

Aan het eind van de dag moeten we de vooruitgang die al is geboekt niet buiten beschouwing laten; het is een stap vooruit. Maar we kunnen die vooruitgang vieren en tegelijkertijd erkennen dat het veel te lang heeft geduurd, en dat het nog steeds niet genoeg is. We kunnen alleen maar hopen dat we mettertijd een overweldigende hoeveelheid media zullen hebben om uit te kiezen die niet alleen personages van alle geslachten, maten en rassen belichten, maar dat ook doen op een goed afgeronde, relateerbare manier.

Bron: mic.com

Beeld: YouTube & Instagram

You May Also Like