Connect with us

Hi, what are you looking for?

Life

Deze mbo-opleidingen garanderen een hoger salaris dan veel hbo-opleidingen

Beeld: Pexels

Het is inmiddels meer dan duidelijk dat je voor een goed salaris niet persé ook zo hoog opgeleid hoeft te zijn. Je kan het immers qua salaris verder schoppen met bepaalde mbo-opleidingen dan mensen met een hbo-opleiding. Maar voor welke mbo-studies kan je dan kiezen? We geven uitleg.

De best betaalde mbo-opleidingen

MBO-studenten techniek verdienen, net als verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs, doorgaans meer dan veel hbo-studenten. Dat blijkt uit de Keuzegids mbo, waarin 10.000 opleidingen en hun baankansen staan. De besten zijn mbo-studenten die een opleiding procestechniek hebben afgerond. Na anderhalf jaar is het bruto uurtarief €20,90. Hbo-studenten verdienden de afgelopen jaren gemiddeld iets meer dan €16,- per uur. Na ambachtelijke techniek zijn verpleegkunde, vervoer, verzorgende en scheepvaart de best betalende richtingen.

hbo mbo opleidingen salaris
Beeld: Pexels

Meer arbeidsvreugde

Niet alleen verdienen veel mbo-gediplomeerden hetzelfde of meer dan hbo-gediplomeerden, ze rapporteren ook gemiddeld een hogere arbeidsvreugde dan werknemers met een hbo-diploma. “Dit is echt een soort emancipatie van het mbo”, zei Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. “Het idee was lange tijd: hoe hoger je opleiding hoe meer je verdient, maar de markt begint mbo’ers nu echt anders te behandelen. Dat heeft te maken met de krapte in een paar cruciale sectoren, zoals de bouw en de techniek. En het past bij wat onderwijsminister Dijkgraaf graag wil: dat de studieniveaus een waaier worden en niet een soort toren die je moet beklimmen.”

mbo opleidingen salaris
Beeld: Pexels

Doorstuderen

Toch stromen veel mbo-studenten door naar het hbo. Bij studies als rechten en communicatie verdien je dan weliswaar meer, maar niet in andere studies. “Want er zijn ook veel sectoren die juist op zoek zijn naar praktisch geschoolde mbo’ers die meteen aan het werk willen”, zegt Wilthagen.

Check ook: 10 mbo-opleidingen die het beste startsalaris opleveren – SGXL.NL

Bron: welingelichtekringen.nl

Beeld: Pexels

You May Also Like