Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eten & Drinken

De 5 lekkerste whisky’s die je zeker in huis moet hebben in 2023

lekkerste whisky’s

Schotland is met meer dan 120 distilleerderijen de absolute koploper op het gebied van dit heerlijke drankje. Een groot gedeelte van de whisky’s die in Schotland gemaakt wordt zal uiteindelijk worden gebruikt in blended whisky’s. Het drankje wordt echter op zichzelf staan gebotteld bij een ander deel van de distilleerderijen. Die soort gaat bij de naam single malt scotch whisky. Hieronder heb je de 5 lekkerste whisky’s die je in 2023 moet proberen.

lekkerste whisky’s

Scotch

De meeste liefhebbers van het drankje scotch zijn pas na de ontdekking van hun liefde erachter gekomen wat de uitdrukking ‘scotch single malt’ betekent. De whisky moet in één distilleerderij worden gedistilleerd uit een mix van 100 procent gemoute gerst om als een single malt scotch beschouwd te worden. Verder moet het minimaal drie jaar in houten vaten gerijpt worden.

Check hier de 5 lekkerste whisky’s die je zeker in huis moet hebben in 2023:

1. Ardbeg Uigeadail

Ben je dol op whisky met een mooie turfsmaak, dan is de Ardbeg Uigeadail een van de beste die er te vinden is. Het kan gezien worden als een cult-favoriet van de Islay streek en is het meest bedoelt voor de liefhebbers van echte rokerige whisky. De smaak hiervan komt van het verbranden van turf om de gerst uit te drogen en het moutproces te stoppen, zodat het graan met rook doordrenkt.

lekkerste whisky’s

2. Lagavulin 16 (€ 74,95)

Lagavulin is een Islay-distilleerderij die heerlijke geturfde whisky produceert. Deze whisky is namelijk echt prijzig, maar de uitgave is het meer dan waard. Wat deze whisky bijzonder maakt, is de heerlijke turfsmaak, kruiden en tonen van zacht hout en zwarte thee.

3. Glenfiddich 12 (€ 27,95)

Deze whisky is 12 jaar oud en is een van de grootste namen in de scotch whisky. Deze toegankelijke whisky is naast zijn betaalbaarheid ook een heerlijke toevoeging op je collectie. Verder is de whisky gerijpt in zowel Bourbon als sherryvaten en bevat een lichte tint van groene appel en peer. 

4. Aberlour 16 (€ 57,50)

Deze whisky wordt vaak over het hoofd gezien. Deze bijzondere whisky wordt 16 jaar gerijpt in zowel sherry- als bourbon vaten voordat ze bij elkaar worden gebracht. Het is het beste van twee werelden: een heerlijke rijke, eikenhouten structuur met vanilletonen die voortvloeien uit de tijd die het heeft doorgebracht in het bourbonvat.

5. Bruichladdich The Classic Laddie (€ 42,50)

Deze whisky staat bekend om de intensiteit van hun rokerige whisky’s. Dit is een kenmerkende smaak van de Islay-regio in Schotland. Verder is de Classic Laddie een zogezegde ‘non-age verklaring single malt’, die opmerkelijk licht is in zijn smaak. 

lekkerste whisky’s

Check ook: Drink je Whiskey met stijl in deze geniale karaffen – SGXL.NL

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like