Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eten & Drinken

Cacaofabriek Olam mengt al jarenlang giftige ammoniak om Oreo’s zwart te maken

oreo's

Oreo’s zijn één van de lekkerste koekjes die in de supermarkt te vinden zijn, in ieder geval: als het aan ons ligt. Veel mensen scharen zich waarschijnlijk achter deze mening, maar misschien niet meer voor lang. De cacaofabriek waar de oreo’s gemaakt worden, gebruikt blijkbaar al jarenlang giftige ammoniak om de oreo’s zwart te krijgen.

Oreo's

Oreo

Het Noordhollands dagblad heeft vandaag alle harten van de liefhebbers van oreo’s gebroken. Zij weten te melden dat het cacaobedrijf die de oreo’s in Nederland maakt, Olam, niet helemaal zuiver werk levert. De fabriek in Koog aan de Zaan mengt namelijk al jarenlang giftige ammoniak in onze favoriete koekjes. Dit doen ze om de zwarte kleur te krijgen. Ook gebruikten ze hier grote hoeveelheden kunstmatig ammoniak voor. De overheid wist hiervan, maar de fabriek heeft het jarenlang stilgehouden.

Ammoniak

De verklaring van de fabriek was jarenlang dat de uitstoot van ammoniak van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen, maar de vork steekt nu dus anders in de steel. De krant meldt er het volgende over: “Er is nooit voldoende geld geïnvesteerd om dat op een behoorlijke wijze te doen. Te duur, vonden ze. De ammoniak kiert dus uit alle hoeken en gaten, de stank is enorm. Het milieu? Dat interesseert de bedrijfstop niet. Wel het zwarte cacaopoeder en wat ze ermee verdienen.” Meh, zo worden ze toch net even wat minder lekker…

Bron: Skoften
Beeld: Unsplash

You May Also Like